MUP: Nismo podnijeli kaznenu prijavu protiv Ostojića

MUP je danas opovrgnuo da je protiv bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojić podnio kaznenu prijavu, no potvrđeno je da se po nalogu Državnog odvjetništva istražuju sumnje o navodnim nezakonitostima rada tzv. Ostojićevog tima.

"MUP nije podnio nikakvu kaznenu prijavu protiv bivšeg ravnatelja policije kao što pišu mediji, no istina je da je policija provela izvide povodom sumnji da su određene osobe iz policije bile upletene u razne kriminalne aktivnosti", kazao je Hini glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun, opovrgnuvši napis u tjedniku Nacional da je protiv Ostojića podnesena prijava zbog kriminala, odnosno nestanka 150 tisuća eura iz kase MUP-a.

Mehun kaže da je policijska istraga provedena na zahtjev saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost i Državnog odvjetništva kojemu su podnesena izvješća o dosadašnjim rezultatima istrage.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić potvrdio je Hini da je tužiteljstvo 21. rujna od policije dobilo iscrpno izvješće o provedenim izvidima i radnjama.

"Izvješće se proučava i uskoro će biti donesena državnoodvjetnička odluka", kazao je Bajić, objasnivši kako je moguće da se od policije zatraže i dodatne radnje.

Bajić kaže da su izvide zatražili krajem travnja ove godine, nakon medijskih napisa o navodim nezakonitostima u radu tzv. tajnog Ostojićevog policijskog tima te da je prvo izvješće dobilo 9. lipnja.

O sadržaju dva policijska izvješća Bajić nije želio govoriti.

Glasnogovornik MUP-a također nije želio iznijeti detalje obrade. Kazao je da su, među ostalim, provjerili "opseg angažiranih ljudskih i drugih resursa u ravnateljstvu policije u provedbi određenih akcija", odnosno da su provjerili troškove tih akcija, kao i njihovu opravdanost i zakonitost. Policijska izvješća bi, po njegovim riječima, trebala pomoći Državnom odvjetništvu da donese odluku.

Po pisanju medija, dok je bio ravnatelj policije Ostojić je osnovao poseban policijski tim koji je trebao uhvatiti generala i haškog optuženika Antu Gotovinu. Tim je navodno osnovao jer nije imao povjerenje u redovne policijske službe i tajne službe.

Pročitajte više