MUP pokrenuo akciju "Miro i dobro"

UOČI božićnih blagdana i novogodišnjeg slavlja policija je i ove godine započela tradicionalnu akciju "Mir i dobro" kojom želi spriječiti zlouporabu oružja i pirotehnike.

Akcija koja se provodi već 11. godinu zaredom započela je 13. prosinca, a trajat će do 15. siječnja iduće godine, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije.

U policiji podsjećaju da je uporaba pirotehničkih sredstava regulirana Zakonom o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu. Po tom Zakonu prodaja i uporaba pirotehnike dozvoljena je samo od 27. prosinca do 1. siječnja, a korištenje pirotehnike zabranjeno je u zatvorenim prostorima i na mjestima okupljanja većeg broja građana.

Načelnik Uprave policije Marko Rašić podsjetio je da je tijekom prošlogodišnje akcije zbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja oružjem i različitim eksplozivnim sredstvima jedna je osoba smrtno stradala, dok ih je 17 teško ozlijeđeno.

Teške su ozljede uglavnom zadobivene zbog nestručnog rukovanja pirotehnikom, samoranjavanja i ranjavanja te zbog nestručnog rukovanja oružjem i eksplozivnim sredstvima. Lakše su ozlijeđene 34 osobe, od kojih su čak 18 bila djeca mlađa od 14 godina, kazao je Rašić.

Policija je u akciji zbog nezakonita posjedovanja i uporabe oduzela 152 komada raznog oružja, više od 28 tisuća komada streljiva, 13 kilograma eksploziva, 261 komad raznih bombi i drugih eksplozivnih sredstava te više od 177 tisuća komada pirotehničke galanterije.

Zbog nezakonita posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava policija je prijavila 207 osoba. Policija je također zabilježila 47 propucavanja stanova, kuća, lokala i drugih objekata.

Načelnik Odjel za javni red Marijan Tomurad kazao je da policija posljednjih godina bilježi manje nesreća nego u prvim posljeratnim godinama. Dodao je da očekuje kako će se stupanjem na snagu novog zakona o eksplozivnim tvarima broj stradalih još smanjiti.

Taj bi zakon, dodao je, zabranio kupovanje bilo kakve pirotehnike djeci mlađoj od 14 godina, a produljio bi i razdoblje prodaje, čime bi se smanjila ilegalna trgovina.

Policija je također zamolila građane da ne zloupotrebljavaju pirotehnička sredstva i oružje, a roditelje da ne kupuju djeci petarde, prskalice i ostalu pirotehniku od koje mogu stradati.

Pročitajte više