MUP Saboru predao izvješće o radu policije u prošloj godini

PREDSTAVNICI MUP-a predali su danas saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost izvješća o radu policije u 2002. i prva tri mjeseca ove godine, a na zatvorenoj sjednici Odbora u Ravnateljstvu policije razgovaralo se i o novim policijskim projektima.

Iz izvješća o radu policije vidljiva je stabilnost sigurnosnog stanja u prošloj godini, a pozitivni trendovi nastavljeni su i na početku 2003., kazao je predsjednik Odbora Ante Markov na konferenciji za novinare po završetku sjednice.

Dodao je da je na području suzbijanja zlouporabe droga nužan učinkovitiji rad policije.

"Boljem radu policije pomoći će i Odbor donošenjem novih zakona i novela, koje će povećati mogućnost postupanja policije", kazao je Markov. Pojasnio je da se radi o Zakonu o zaštiti svjedoka, Zakonu o tajnosti podataka, te izmjenama Zakona o kaznenom postupku.

Članovi odbora upoznati su i s nedavno pokrenutim projektom "Policija u zajednici", za kojega smatraju da će dati dobre rezultate.

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin kazao je da Hrvatska kao "ključni faktor u regiji i turistička zemlja" mora neprestano raditi na podizanju stupnja sigurnosti, što je, po njegovim riječima, bio i cilj sastanka s predstavnicima saborskog Odbora.

Sigurnosno stanje povećat će se i novim projektima kao što je "Policija u zajednici", koji se u pilot fazi pokazao jako dobrim, ustvrdio je Lučin.

Preventivnom ulogom tzv. kontakt policajaca mogao bi se zaustaviti i rast broja razbojstava, koja su jedini oblik teških kaznenih djela čiji broj iz godine u godinu raste, rekao je.

Dodao je kako u svim ostalim teškim kaznenim djelima, poput ubojstava, policija u posljednjih nekoliko godina bilježi pozitivan trend.

(Hina) am so

Pročitajte više