MUP ulaže 50 milijuna kuna u sustav za nadzor granice, kažu da nije zbog novog izbjegličkog vala

Foto: 123rf

ZBOG sve veće broja nezakonitih prelazaka hrvatske granice iz Srbije MUP ulaže više od 50 milijuna kuna u sofisticirani sustav nadzora koji će biti postavljen na 13 graničnih lokacija.

Sustavi za zaštitu državne granice bit će postavljeni na željezničkoj postaji i na antenskom stupu u Tovarniku, na antenskom stupu u Principovcu kod Iloka, na lokaciji Radoš kod Iloka, u Sotinu, Babskoj, Šarengradu, na Vupikovu silosu kraj Dunava, u Borovu Selu, kod Strošinaca, u Nijemcima te nedaleko od graničnog prijelaza Bajakovo. Ista se oprema postavlja i na graničnim prijelazima s BiH u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Sustav se sastoji od termovizijske kamere, kamere dan/noć, dome kamere, radara i NVR snimača. Računala za nadzor granice bit će instalirana u lokalnim nadzornim centrima smještenima u policijskim postajama, piše Glas Slavonije.

Vlasti tvrde da uvođenje modernog sustava zaštite nije priprema za novi izbjeglički val.

Ministar Orepić kaže kako raspored policijskih službenika i opreme, u skladu s analizom rizika, potvrđuje da još nema opasnosti od reaktiviranja balkanske rute, koja bi jače zahvatila Republiku Hrvatsku.

U Srbiji se trenutno nalazi oko 5000 migranata, ali i srpske vlasti smiruju situaciju, te tvrde da ne prijeti novi veliki izbjeglički val prema Hrvatskoj i drugim zemljama Europske unije.

Pročitajte više