MUP uoči Nove godine upozorava na opasnost od vožnje pod utjecajem alkohola

Uoči novogodišnjeg slavlja MUP je danas pozvao sve sudionike u prometu, posebno vozače, da se suzdrže od prekomjernog konzumiranja alkohola i tako pridonesu većoj sigurnosti na cestama.

U MUP-u napominju da su lani za Staru i prvi dan Nove godine u prometu poginule četiri osobe, teško je ozlijeđena 21, a lakše 99. U ta dva dana na hrvatskim se cestama dogodilo 459 prometnih nesreća, u kojima je sudjelovalo 766 vozača, od kojih je čak 100 (13 posto) vozilo pod utjecajem alkohola.

U 11 mjeseci ove godine u prometnim nesrećama sudjelovalo je oko 8.400 alkoholiziranih vozača, što je 0,5 posto manje nego godinu ranije.

U MUP-u podsjećaju da je po zakonu dozvoljena koncentracija alkohola u krvi do 0,5 posto, odnosno da vozači bez sankcija mogu popiti jednu veliku pivu ili 0,5 decilitara žestokog pića, a ljubitelji vina dva decilitra.

Uz upozorenje da ne voze u alkoholiziranom stanju, MUP vozače poziva i da poštuju prometne propise, prilagode vožnju uvjetima na kolniku, obrate pozornost na pješake, poštuju svjetlosne znakove i prednost prolaska te koriste sigurnosni pojas.

Pročitajte više