Murganić otvara liniju žalbi na socijalne radnike, oni se zbog toga pobunili

Screenshot: HRT

MINISTRICA za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić najavila je otvaranje posebne linije putem koje će se žrtve nasilja moći požaliti na rad socijalnih radnika u centrima za socijalnu skrb.

Na to je Hrvatska komora socijalnih radnika reagirala prilično oštrim priopćenjem.

Glasnogovornica Komore: Ovo je prevršilo svaku mjeru

"Otvaranje posebne linije za pritužbe na socijalne radnike zaista je nešto što je prevršilo svaku mjeru", kaže Martina Podobnik, glasnogovornica Hrvatske komore socijalnih radnika.

Dodaje kako su i dosad postojali legitimni načini nadzora nad stručnim i administrativnim radom socijalnih radnika te da je Ministarstvo tijelo koje je obavljalo, i dalje obavlja, nadzor nad administrativnim, dok je Komora tijelo koje obavlja nadzor nad stručnim radom socijalnih radnika. Podobnik napominje da su korisnici dosad već imali priliku podnijeti pritužbe na rad socijalnih radnika Komori. Stoga su otvaranje posebne linije shvatili kao "nekakav kanal da stručna javnost, ili nestručna javnost, provodi dodatnu kontrolu nad socijalnim radnicima". 

"Koji ne bježe od svoje odgovornosti i otvoreni su za razgovor o svim svojim postupanjima, uvažavaju kritike i spremni su unapređivati svoj rad", kazala je Podobnik za HRT.

Predsjednik Komore: Ispada da su socijalni radnici glavni krivci

Hrvatska komora socijalnih radnika odlučila se javnosti obratiti priopćenjem "Socijalnim radnicima je previše kada svatko misli da može biti socijalni radnik".

Antun Ilijaš, predsjednik Komore, objasnio je i zašto. Kaže kako je inicijativi kojoj ne navodi ime, ali pretpostavlja se da je riječ o inicijativi #spasime, u početku bio cilj senzibilizirati javnost na temu nasilja u obitelji. 

"Prateći njihovu Facebook stranicu, ispostavilo se da se cijela ta inicijativa pretvorila u kritiku da su socijalni radnici glavni krivci u postupcima nasilja u obitelji. Tu se zapravo izgubila prvotna ideja i mi smo rekli da je dosta jer mislimo da je previše da socijalni radnici svaki put budu krivci za neke stvari. Kao što znamo, nasilje u obitelji vrlo je kompleksan problem, mislimo da o tome moraju progovarati stručnjaci, odnosno mi koji smo najmjerodavniji govoriti o tome", rekao je Ilijaš.

Djelatnica Ministarstva: Djeca su izbačena iz fokusa

Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objasnila je razloge zbog kojih je Ministarstvo odlučilo pokrenuti ovu liniju.

"Nama nije cilj prozivati kolege, nego vidjeti na koji način, s kojim kapacitetima i resursima možemo poboljšati sustav. U odnosu na 10.000 postupaka koji se vode u centrima za socijalnu skrb, mi ne možemo reći da se ne postupa po nasilju u obitelji, ne možemo reći da stručni radnici ne rade svoj posao. Mislim da su napravljeni veliki pomaci u odnosu na 2005.", kazala je.

Zaključila je da joj se čini kako je u cijeloj raspravi iz fokusa izbačena najosjetljivija skupina u ovim situacijama - djeca.

Pročitajte više