Muškarac (79) iz Varaždina mislio da ulaže u kriptovalute, prevaranti ga pokrali

Ilustracija: EPA

VARAŽDINSKA policija je dobila prijavu 79-godišnjaka iz Varaždina da je prevaren prilikom ponude investiranja u kriptovalute na jednoj društvenoj mreži.

On je, prema prijavi, prije nekoliko tjedana na jednoj društvenoj mreži pronašao članak o investiranju u kriptovalute s dobrom krajnjom zaradom te se povezao na taj članak i internet stranicu, nakon čega su mu ubrzo počele stizati poruke i pozivi na mobitel sa stranih brojeva. kontaktirale su ga osobe koje su mu se predstavljale kao brokeri, garantirajući mu dobru zaradu.

U komunikaciji i povjerenju s nepoznatim osobama, muškarac im je dao broj kartice tekućeg računa s tri sigurnosna broja i svoje podatke s osobne. Zbog ulaganja u kriptovalute je 27. siječnja na svoj tekući devizni račun uplatio 250 eura, nakon čega mu je nepoznati počinitelj taj novac s računa prebacio na račun u Istanbulu.

Upozorenje policije

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela, kažu iz policije. Objavili su i upozorenje građanima.

"Ovom prilikom ponovno apeliramo na građane da budu oprezni prilikom plaćanja na Internetu, naivnih poziva za lakom zaradom i slično! Na Internetu ili društvenim mrežama nemojte davati svoje podatke i podatke svojih kartica tekućih računa. Zaštitite svoje podatke i podatke svojih kartica.

Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca sve su inovativnije. Online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele - vaš novac i/ili bankovne podatke.

Pazite na svoje podatke! Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj s poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN", upozorava policija.

Pročitajte više