Muškarci pokušavaju zaustaviti mušku kontracepciju, a žene diljem svijeta umiru od smijeha

Foto: 123rf

IAKO se o muškoj piluli priča već dugo, a žene je s tolikim nestrpljenjem očekuju, čini se da od nje zapravo neće biti ništa. Unatoč tome što je dokazano da muška pilula može spriječiti trudnoću u 96 posto slučajeva. 

Naravno, kako nijedno kontraceptivno sredstvo nije 100 posto učinkovito, stručnjaci koji već niz godina rade na muškoj piluli bili su relativno zadovoljni ovim postotkom, no u međuvremenu se pojavio jedan puno veći problem – muškarci su odustali. I nisu to baš lijepe vijesti za žene koje čekaju da u tom pogledu barem dio muškaraca preuzme odgovornost na sebe, muškarci su odlučili – neće je piti jer im se ne sviđaju nuspojave. 

Istraživanje vezano uz mušku pilulu radili su stručnjaci s Universityja u Edinburghu i za studiju su okupili dovoljan broj muškaraca koje su uzeli kao testere. No, nakon izvjesnog vremena jedan po jedan sudionik istraživanja počeo je odustajati od cijele ideje zato što su počeli osjećati nuspojave s kojima se jednostavno nisu mogli pomiriti poput promjena raspoloženja, akni, lupanja srca, povišenog krvnog tlaka pa čak i erektilnu disfunkciju. Priznajemo, ne baš slatke nuspojave na koje bi se trebali naviknuti. I zato su muškarci koji su trebali biti na pojačanoj kuri progesterona i testosterona u razdoblju od 56 tjedana jednostavno – odustali. 

S pravom ili ne? Naime, svi su ti simptomi ženama itekako dobro poznati jer i same pate od njih, ali unatoč svemu, i dalje koriste kontracepciju bojeći se one najneželjenije nuspojave – trudnoće. 

I zato u zraku ostaje jedno pitanje koje se jednostavno mora pitati – je li fer da žene već desetljećima pristaju na sve samo da se zaštite od trudnoće, a muškarci se i dalje svim silama bore da se to pitanje jednostavno ne nameće njima. Jer dok postoji ženska kontracepcija, bit će čini se itekako mirni, i nipošto neće htjeti svom organizmu priuštiti sve te neželjene nuspojave. 

No unatoč svemu neke će žene ipak obradovati vijest da muška pilula ipak neće biti zaustavljena. Kako je istaknuo autor studije Richard Anderson, pilula i injekcija i dalje će ostati opcija za one koje žele probati jer nisu svi isti i nemaju svi iste nuspojave. Uostalom, kao što je dugi niz godina bio problem i sa ženskom kontracepcijom, koja se s godina razvila do te mjere da svaka žena može naći pilulu koja joj odgovara, tako će vjerojatno biti i s muškom kontracepcijom. 

I opet će biti – tko želi neka izvoli, sve dok se ne pronađe eventualno bolja varijanta pa da i muškarci konačno preuzmu dio odgovornosti na svoja pleća. 

 

Pročitajte više