Muslimanske marame u školi u Grčkoj

NOVA školska godina u Visokoj školi "Celal Bayar" u mjestu Gumulcine, u grčkom dijelu Trakije u kojem većinom žive Turci, počela je nesvakidašnjim potezom koji je iznenadio ne samo Grke, već i Europsku uniju (EU), a naročito Tursku.

Po prvi put nakon 52 godine, u tu odgojnu ustanovu ušle su potpuno slobodno i učenice s maramama na glavama koje su vjersko obilježje muslimanki.

Škola u Gumulcineu, koja nosi ime ranije nasilno svrgnutog turskog predsjednika Celala Bayara, ima 500 učenika turske nacionalnosti. U školsku zgradu je s maramama na glavi ušlo sedam učenica.

Jedan od lokalnih turskih političkih dužnosnika Sinasi Mehmet rekao je da je upozorio sve djevojke da ne ulaze u školu sa spornim maramama.

Međutim, grčke vlasti još se nisu oglasile, pa se opravdano vjeruje da je nošenje marama dobilo prešutni pristanak službene Atene. Na taj način, Grčka je u očima vlade Recepa Tayyipa Erdogana, koja ima islamističke korijene, dobila vrlo značajne bodove.

U Turskoj, kao i Francuskoj, nošenje marama u školama i sveučilištima je zakonski zabranjeno. Ovdje su na sceni pokušaji da se ta zakonska odredba ukine. Na tome inzistira i međunarodna humanitarna organizacija Human Right Watch.

(Hina) xsk ybr

Pročitajte više