Mussolini od Vatikana tražio ekskomunikaciju Hitlera?

BIVŠI talijanski fašistički diktator Benito Mussolini tražio je od Svete Stolice da ekskomunicira Adolfa Hitlera, čak i u vrijeme kad je sklapao savezničke odnose s njemačkim nacističkim vođom, pokazali su tajni vatikanski arhivi.

"To je upravo nevjerojatno budući da se čini kako je to protivno činjenicama, ali dokazi o tome nalaze se u arhivima", rekla je u petak za Reuters profesorica rimskog sveučilišta Sapienza Emma Fattorini.

Fattorini, povjesničarka koja od veljače - kad su znanstvenicima otvoreni vatikanski tajni arhivi - proučava odnose Vatikana, Italije i Njemačke prije Drugog svjetskog rata, rekla je da dokumenti pokazuju kako je Mussolini igrao "dvostruku igru".

Premda je tijekom svog odraslog života Hitler nije bio praktični vjernik, njegova majka ga je krstila kao katolika.

U travnju 1938. godine, Mussolini je kazao vatikanskom izaslaniku Pietru Venturiju da Vatikan treba poduzeti oštrije mjere protiv Hitlera, uključujući i ekskomunikaciju, navodi se u jednom dokumentu. Venturi je to prenio Papi Piju XI nakon sastanka s Mussolinijem, a njegove su izjave zapisane i pohranjene u arhivu.

Fattorini je rekla da se čini kako je Mussolini želio što bolje iskoristiti Papinu antipatiju prema Hitleru, kako bi ojačao svoj položaj u odnosu na njemačkog diktatora.

Do listopada 1936. godine, Mussolini i Hitler već su razgovarali o stvaranju Osovine Rim-Berlin. Dvije godine kasnije Hitler je anektirao Austriju što je postala očita prijetnja talijanskoj sigurnosti, posebice na sjeveru Italije, inače njemačkom govornom području.

Međutim, dvojica diktatora potpisala su 1939. vojni savez, a godinu dana kasnije Italija je ušla u rat na strani Njemačke.

Nije poznato je li Vatikan ikada ozbiljno razmatrao ekskomunikaciju Hitlera, osobito stoga što je Pio XI umro 1939. godine, a njegov nasljednik, Pio XII, zauzeo je puno oprezniji pristup u odnosima s Hitlerom.

Pročitajte više