MVP BiH Ivanić optužio Ashdowna za autoritarnost

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je u utorak u Sarajevu kako je ostavku na tu dužnost podnio jer, kako je rekao, ne želi biti pukim provoditeljem naloga međunarodne zajednice te na taj način ujedno prosvjeduje zbog pokušaja uspostave "autoritarnog sustava" u zemlji.

U izjavi danoj novinarima Ivanić je potvrdio kako ostavka, što ju je najavio potkraj proteklog tjedna, ostaje neopozivom te da će obnašati ovu dužnost do izbora novog šefa diplomacije no neće sudjelovati u radu Vijeća ministara BiH.

"Ostavku sam podnio u cilju obrane vlastite časti, ali i digniteta funkcije koju obnašam", citirao je Ivanić navode iz pisma koje je uputio premijeru Adnanu Terziću, no prilike za dodatna pojašnjenja ovih izjava nije bilo jer je odbio odgovarati na novinarska pitanja.

Ivanić, koji je ujedno predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), ostavku na ministarsku dužnost dao je nakon što je američka vlada prošlog tjedna odlučila članovima vodstva ove, kao i Srpske demokratske stranke (SDS), zabraniti ulazak u Sjedinjene Države. Takva odluka obrazložena je činjenicom da PDP i SDS, kao vladajuće stranke u Republici Srpskoj, nisu učinile ništa na privođenju optuženih za ratne zločine za kojima traga Haški tribunal.

Uz Ivanića, ostavke su podnijeli i ostali dužnosnici iz PDP-a: ministar transporta i komunikacija Branko Dokić te doministar civilnih poslova Zoran Tešanović. Ostavku je podnio i premijer Republike Srpske Dragan Mikerević, također član vodstva PDP-a.

Ivanić je u utorak kazao kako je njegova opredijeljenost za suradnju s Haškim tribunalom neupitna, a niti jednom riječju nije spomenuo zabranu ulaska u SAD.

Svoje kritike istodobno je usmjerio na visokog predstavnika Paddyja Ashdowna koji je prošlog tjedna naložio dalju integraciju obrambenih struktura u BiH na državnoj razini kao i poduzimanje mjera na preustroju policijskih snaga.

Takve odluke Ivanić je opisao protuustavnim ustvrdivši kako Ashdown još od ljeta ove godine, kada je smijenio gotovo 60 dužnosnika bosanskih Srba, čini greške koje su potpuno uništile partnerstvo između domaćih vlasti i međunarodne zajednice.

"Zadnji je trenutak za BiH da uzme sudbinu u svoje ruke i da se njezini političari izbore za elementarna prava", kazao je Ivanić dodavši kako BiH "ne treba nikakvog tutora".

On nije naznačio mogući daljnji razvoj događaja, ali je kazao kako se nada da će sadašnje stanje izazvano ostavkama srpskih dužnosnika biti brzo riješeno.

Unatoč pesimističkim najavama kako je BiH nakon tih postupaka suočena s velikom političkom krizom, političari iz Republike Srpske su nakon sastanka s entitetskim predsjednikom Draganom Čavićem u ponedjeljak pokazali značajnu dozu pomirljivosti.

Sam Čavić je kazao kako se uskoro može očekivati izbor nove entitetske vlade, što je naznaka kako se brzo može očekivati stabiliziranje stanja.

On je također relativizirao važnost ostavki državnih ministara istaknuvši kako su to njihove osobne reakcije na posljednja zbivanja u zemlji.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više