MVP ne zna je li vozač Mikulić zatražio pomoć

MINISTARSTVO vanjskih poslova (MVP) nema informacija govori li uhićeni hrvatski vozač u Iraku ijedan strani jezik i je li izravno ili preko posrednika zatražio bilo kakvu pomoć od hrvatskih vlasti, doznaje se u nedjelju u MVP-u.

Izvor u ministarstvu izjavio je Hini da su Amerikanci "vrlo škrti" na informacijama o Damiru Mikuliću, koji je prije mjesec dana uhićen zbog sumnje na špijunažu i pritvoren u američkoj vojnoj bazi Camp Bucca.

"Nemamo nikakvih povratnih informacija je li Mikulić tražio bilo kakvu pomoć", rekao je neimenovani izvor u MVP-u.

Po njegovim riječima, nejasan je i pravni status hrvatskog vozača, odnosno je li pod ingerencijom američke vojske ili je kao civil u nadležnosti iračkih vlasti.

Nakon nagađanja da se Mikulić nalazi u američkom zatvoru Abu Ghraib u Bagdadu zbog snimanja kamerom američkih vojnih baza i rute kojom je prolazio kamionom, MVP i američko veleposlanstvo u Zagrebu potvrdili su u petak da je on "živ i zdrav" u logoru Bucca nedaleko od Umm Qasra na jugu Iraka, u kojem američke snage drže pritvorene strance.

Pritvoren je zato što je "navodno prikupljao podatke o vozilima i osobne podatke preko granice koja se smatra normalnim interesom turista", rečeno je u američkom priopćenju.

Iako State Department još nije rekao na koji se način može stupiti u kontakt s Mikulićem, u MVP-u smatraju da to ne znači da s njim ne može kontaktirati baš nitko, uključujući međunarodne organizacije poput Crvenog križa.

Prema podacima koji su stigli u Zagreb, Amerikanci ne smatraju Mikulića vojnom osobom, nego civilom koji se našao u zoni djelovanja američkih vojnih vlasti, pojašnjavaju u MVP-u.

Šef hrvatske diplomacije Miomir Žužul razgovarao je o slučaju vozača Mikulića s veleposlanikom SAD u Zagrebu Ralphom Frankom te telefonom s američkim veleposlanikom u State Departmentu Pierre-Richardom Prosperom.

Rezultat tih razgovora nije poznat, a u MVP-u ističu da nastavljaju sa svim potrebnim aktivnostima u okviru svojih mogućnosti kako bi na najbolji način zaštitili interese svih hrvatskih državljana.

Pročitajte više