MVP nema informacije o otetim Hrvatima u Iraku

HRVATSKO ministarstvo vanjskih poslova do utorka nije primilo nikakve informacije o tome da je itko od hrvatskih državljana stradao ili da je otet u Iraku, kazao je u utorak za Hinu glasnogovornik ministarstva Dobroslav Silobrčić.

Kako je rekao, ministarstvo kontaktira hrvatsko veleposlanstvo u Ankari i u Kairu, koje pokriva iračko područje, a bilo je i kontakata s konzularnim uredom Poljske u Bagdadu s kojim je dogovoreno da se hrvatski državljani mogu javiti u slučaju problema.

Nitko se nije obratio ni jednom od ta tri diplomatska predstavništva da bi prijavio otmicu ili da je netko stradao u Iraku, kazao je Silobrčić.

U utorak su hrvatske novine prenijele da je u subotu kod Mosula nestao hrvatski vozač Dalibor Burazović iz Nove Gradiške.

Glasnogovornik MVP-a je kazao i da se tvrtka Eurodelta d.o.o iz Velike Gorice obratila ministarstvu ali ne kako bi prijavila nestanak nekog od svojih vozača nego da pita ima li ministarstvo kakve podatke.

Prema Silobrčićevim riječima, problem je u tome što vlasnici tvrtki nisu dogovorili komunikaciju s vozačima, pa je gotovo nemoguće pratiti njihovo kretanje po ionako nesigurnom iračkom teritoriju, a i hrvatski državljani koji idu raditi u Irak obično se ne prijavljuju hrvatskim diplomatskim predstavništvima.

Večernji list piše da je komunikacija mobilnim telefonima vrlo slaba u Iraku jer signala ima samo 50 kilometara uz tursko-iračku granicu.

Pročitajte više