MVP OD STATE DEPARTMENTA OČEKUJE DETALJNE PODATKE O MIKULIĆU

Hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu je zatražilo apsolutno svaki detalj koji se može saznati o zarobljenom hrvatskom vozaču kamiona Damiru Mikuliću, uključujući i način na koji se s njim može stupiti u kontakt, ali te podatke zasad nije dobilo, rekao je u subotu član radne skupine Ministarstva vanjskih poslova za događaje u Iraku Zoran Bradić.

"Naše veleposlanstvo u SAD zatražilo je apsolutno svaki detalj koji se može saznati o njemu - jesu li uopće ustanovili je li on snimao, je li to bilo ovlašteno ili neovlašteno, u kojoj je fazi postupak protiv njega i način na koji se može stupiti u kontakt s njim, ali te podatke još nismo dobili", rekao je Bradić u telefonskom razgovoru za Hinu.

Nakon nepotvrđenih nagađanja da se Mikulić nalazi u američkom zatvoru Abu Ghraib u Bagdadu zbog snimanja kamerom američkih vojnih baza i rute kojom je prolazio kamionom, u petak su MVP i američko veleposlanstvo u Zagrebu potvrdili da je on "živ i zdrav" u logoru Bucca nedaleko od Umm Qasra na krajnjem jugu zemlje, u kojem američke snage drže pritvorene strance.

Pritvoren je zato što je "navodno prikupljao podatke o vozilima i osobne podatke preko granice koja se smatra normalnim interesom turista", rečeno je u američkom priopćenju.

Pitanje zašto se tako dugo nije znalo gdje je vozač Hrvatska je, prema Bradićevim riječima, postavila već prije, "međutim stvar je isključivo američke strane hoće li izlaziti u javnost s tim podacima ili ne".

"Ipak je tamo ratna zona, državna vlast još nije uspostavljena. Vjerojatno još nisu dovršili cijeli taj predmet i nisu potvrdili sumnju je li Mikulić te podatke stvarno prikupljao namjerno ili, kao što mi pretpostavljamo, slučajno", rekao je Bradić.

Bradić ne vjeruje da je američka strana potvrdila da se hrvatski vozač nalazi u američkom pritvoru samo zbog velike medijske buke koja se digla nakon otrkića da je nestao.

"Pretpostavljam da američka strana radi u dobroj namjeri i da bi tu informaciju svakako proslijedila hrvatskom veleposlanstvu ili MVP-u. Ne mislim da postoji zla namjera ili previd američke strane", ocijenio je član radne skupine MVP-a.

Iako State Department još nije rekao na koji se način može stupiti u kontakt s Mikulićem, Bradić smatra da to ne znači da s njim ne može kontaktirati baš nitko, uključujući međunarodne organizacije poput Crvenog križa.

"Pretpostavljam da mogu, ali on je u pritvoru američke vojske i u tom slučaju se primjenjuju pravila ratnog prava, a ne civilnog zakonodavstva,", kazao je Bradić, ali i izrazio uvjerenje da činjenica da je hrvatski vozač u vojnom pritvoru ne znači da ga Amerikanci smatraju vojnom osobom. "Prema podacima koji su stigli u Zagreb, ne smatraju ga vojnom osobom, već civilom koji se našao u zoni djelovanja američkih vojnih vlasti", pojasnio je.

Bradić se nije želio upuštati u procjene kad bi State Department mogao odgovoriti na zahtjeve o pojedinostima Mikulićeva statusa, ali je naglasio da su i dosad poznati podaci rezultat djelovanja hrvatske diplomacije i izrazio nadu da će tražene informacije dobiti brzo, možda već početkom idućeg tjedna.

(Hina) xdam ydj

Pročitajte više