MVP: Ulazak Hrvatske u EU je talijanski interes

ITALIJA je u više navrata bila potpuno izričita da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju njezin nacionalni interes, a Hrvatska uvelike cijeni to stajalište, rekao je u ponedjeljak u kratkoj izjavi za HINU zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović.

Iz izjava koje stižu iz Rima dade se iščitati da je Italiji od posebnog interesa približavanje Hrvatske Europskoj uniji, pa su tako i prije samog preuzimanja predsjedanja Unijom Šimonović i zamjenik talijanskog ministra vanjskih poslova Roberto Antonione razgovarali o koordiniranju zajedničke vanjske politike Unije.

"No, Italija za nas nije samo važna zbog eurointegracijskih procesa već i zbog toga što je ta zemlja glavni vanjskotrgovinski partner Hrvatske", istaknuo je Šimonović.

Iako, kako je rekao Šimonović, prilikom razgovora s Antonioneom nije spominjano pitanje esula, dvije su zemlje suglasne da svoje eventualne probleme rješavaju isključivo bilateralnim putem.

Prethodno je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio da pregovori s Hrvatskom oko obeštećenja esula neće utjecati na stajalište Rima koji "priželjkuje da molba Hrvatske za ulazak u EU bude prihvaćena što je prije moguće".

Pročitajte više