MZOŠ: zimski odmor tri tjedna u jednom dijelu

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) objavilo je danas kalendar za sljedeću školsku godinu 2005./2006. prema kojemu će se nastava u osnovnim i srednjim školama odvijati u dva ujednačena polugodišta s trotjednim zimskim odmorom u jednom dijelu.

To je priopćio danas državni tajnik u Ministarstvu Želimir Janjić, te dodao kako je kalendar rezultat dijaloga stručnog javnog mnijenja i roditelja.

Nastavna godina počinje 5. rujna a završava 14. lipnja. Prvo obrazovno razdoblje završava 23. prosinca.

Zimski odmor počinje 27. prosinca ako škole po kolektivnom ugovoru rade u petodnevnom radnom tjednu, odnosno 24. prosinca ako rade u šestodnevnom radnom tjednu.

Drugo obrazovno razdoblje počinje 16. siječnja, unutar kojeg postoji tjedan dana odmora koji počinje 13. travnja.

U prvom obrazovnom razdoblju 31. listopada je proglašen nenastavnim danom, koji škole mogu iskoristiti za neke programske sadržaje ili odlazak učenika na groblja, a tijekom godine mogu iskoristiti još jedan nenastavni dan za dan škole, općine i slično.

Učenicima završnih razreda srednjih škola završava 24. svibnja.

Na pitanje novinara hoće li se takav kalendar ustaliti, državni tajnik Janjić odgovorio je da je ovo kalendar za sljedeću školsku godinu i da su promjene teorijski moguće, ali da se radi o kalendaru u koji su uvaženi argumenti mnogih roditelja i njihovih udruga te da ne vjeruje da će biti velikih promjena.

Je li prošlogodišnji kalendar bio grješka, pitali su novinari, na što je savjetnik ministra Josip Ujević odgovorio da je kalendar bio stručno argumentiran te da se nastojao približiti europskim zemljama u kojima na svako oko osam tjedna rada dolazi tjedan odmora.

Očito da naša javnost to nije prihvatila, kazao je Ujević.

(Hina) iluc yaz

Pročitajte više