N. Knežević pušten jer nije utvrđen ratni zločin; obustavljen kazneni postupak

BIVŠI pripadnik tzv. srpske krajinske vojske Nikola Knežević(32), koji je kao osumnjičenik za ratni zločin uhićen 1. kolovoza na graničnom prijelazu Strmici kod Knina, pušten je iz pritvora i protiv njega je obustavljen kazneni postupak, jer nije utvrđen nijedan dokaz da je počinio kažnjivo djelo ratnog zločina, već kažnjivo djelo teške krađe na što se primjenjuje Zakon o oprostu, potvrđeno je danas na splitskom Županijskom sudu.

Protiv njega je još 1996. Državnom odvjetništvu na temelju tadašnjeg Osnovnog kaznenog zakona podneseno posebno izvješće zbog osnovane sumnje da je kao pripadnik tzv. srpske krajinske vojske od svibnja 1992. do početka kolovoza 1995., t.j. do "Oluje", počinio kažnjivo djelo ratnog zločina nad civilnom stanovništvom na širem drniškom i vrličkom području.

Nikola Knežević je nakon uhićenja sproveden istražnom sucu Županijskog suda u Splitu koji mu je nakon preslušanja odredio pritvor. Međutim, u istrazi nije utvrđen nijedan dokaz da je počinio kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, osim da je počinio kažnjivo djelo teške krađe, pa je postupak protiv njega obustavljen.

Budući da se za tešku krađu primjenjuje Zakon o oprostu, Knežević je pušten iz pritvora, doznaje se na Županijskom sudu.

Pročitajte više