Volonteri: Ljudima kastracija nije prirodna, a prirodno im je utopiti štence i mačiće

Ilustracija: Marin Tironi/PIXSELL

PRIJATELJI životinja objavili su da je kroz projekt besplatne kastracije pasa i mačaka na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije od veljače do danas kastrirano više od 650 životinja.

U Hrvatskoj se godišnje napusti više od 10.000 pasa i mačaka, a Prijatelji životinja predlažu da se izmjenama Zakona o zaštiti životinja propiše obavezna kastracija, uz opravdane izuzetke.

Cilj je 1000 kastriranih pasa i maca

To je jedini pouzdan, učinkovit i human način smanjenja neželjene i mnogobrojne populacije pasa i mačaka te njihove patnje. Projekt Prijatelja životinja omogućen je isključivo donacijama jedne tvrtke te pridruživanjem drugih tvrtki i građana, u ukupnom iznosu većem od 300 tisuća kuna.

Voditeljica projekta Svjetlana Prodanović, koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja, izjavila je kako su dobili mogućnost postati dio plemenite priče koja ima samo jedan cilj: smanjiti patnju životinja.

"Projekt se nastavlja, cilj nam je 1000 kastriranih pasa i maca", dodala je ta veterinarka.

"Protiv su kastracije, nisu protiv utapanja štenaca"

No projekt nije bio toliko jednostavan jer, kako je upozorila Prodanović, određenom broju skrbnika kastracija nije prirodna.

"Ali im je prirodno utapati štence i mačiće u kantama vode, bacati ih žive u kontejnere za smeće ili po šumama gdje umiru od gladi i muče se danima prije nego li smrt dođe kao spas", izjavila je.

Prodanović kaže i da su mnogi ljudi oduševili jer su uložili golem trud kako bi kastrirali poludivlje mačke pa su posuđivali lovke i hvatali ih.

Veliku ulogu imaju volonterke iz Siska, Gline i Topuskog koje obilaze terene i dojavljuju nekastrirane kujice i mačke koje žive u lošim uvjetima te im se kastracijama olakšava život.

Pročitajte više

 

Pročitajte više