Na blagdan Tijelova vojni ordinarij mons. Jezerinac blagoslovio kapelu i posvetio oltar u sjedištu vojnog ordinarijata

Na blagdan Tijelova vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac predvodio je danas misu u sjedištu Vojnog ordinarijata u Zagrebu tijekom koje je blagoslovljena kapela i posvećen oltar, a nakon mise održana je procesija po perivoju Vojnog ordinarijata.

"Biblijska čitanja koja nam Crkva nudi danas, uz svetokovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, govore da je Isus Krist ostao i dalje trajno prisutan s nama pod prilikama kruha i vina", istaknuo je u propovijedi mons. Juraj Jezerinac i dodao: "Kao što je svećenik Melkisedek, prinoseći kruh i vino Abrahamu, simbolički darovao samoga sebe, tako je i Isus Krist na Posljednjoj večeri, ali ne simbolički, nego stvarno, dao sebe nama pod prilikama kruha i vina da bismo imali u sebi Božji život."

"Mi danas blagoslivljamo mjesto i posvećujemo oltar na kojem će se događati sveta otajstva", rekao je mons. Juraj Jezerinac, i podsjetio da je "euharistija temelj trajne veze našega zajedništva, ne samo s Bogom, nego i međusobno.

Na misi i Tijelovskoj procesiji, održanoj po perivoju Vojnog ordinarijata, bili su, uz ostale, nazočni i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, pomoćnik ministra obrane Mate Raboteg, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Vinko Štefanek, ravnatelj policije Ivica Franić, generali, vojni policajci, predstavnici vojske i policije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U oltar su stavljene moći (relikvija) blaženoga kardinala Alojzija Stepinca - mučenika "kao znak da se i mi trebamo, kao živo kamenje, ugraditi u duhovni dom, tj. suobličiti se Isusu Kristu, biti jedno s Njim; a to znači biti sveti", rekao je mons. Juraj Jezerinac posvećujući oltar.

Vojni ordinarij također je napomenuo da "Vojni ordinarijat današnjim danom prima pod svoj krov još jednog člana, zapravo svojeg vrhovnika - Isusa Krista pod prilikama kruha u svetohraništu".

Izrazio je želju da kapela, kao i dom Vojnog ordinarijata, "doista bude obiteljska kuća za sve vjernike Vojne biskupije, vojnike i policajce, pripadnike ministarstava obrane i unutarnjih poslova, te za hrvatske branitelje, osobito invalide, za sve one koji se osjećaju pripadnicima Vojne biskupije".

"Naka vam susretanje s Isusom u ovoj kapeli i prostorijama Vojnog ordinarijata bude poticaj za taj novi život, koji nam je zaslužio Isus Krist svojom mukom, smrću i uskrsnućem", poručio je na kraju propovijedi mons. Juraj Jezerinac.

Umjetnički radovi u kapeli Vojnog ordinarijata djela su akademskog kipara Kuzme Kovačića (oltar, svetohranište, ambon i oltarna ploča) i akademskog slikara Josipa Botterija-Dinija (Križni put).

Kapela Vojnog ordinarijata posvećena je zaštitnici biskupije Gospi Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Vojni ordinarijat na Ksaverskoj cesti u Zagrebu svečano je otvoren 5. kolovoza prošle godine.

(Hina) xbma ysp

Pročitajte više