Velika ekoakcija na Brijunima, podmorje i plaže očišćeni od plastike i stakla

Foto: Nacionalni park Brijuni

Velika akcija čišćenja podmorja Eko patrola Brijuni 2024. održana je tijekom vikenda na otočju Brijuni i oko njega u cilju ukazivanja na problem onečišćenja podmorja te smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa.

U akciji su sudjelovali ronioci Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic te pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite koji su iz središnje luke na Velikom Brijunu, s plaža i područja Malog Brijuna vadili plastične predmete, boce i staklo.

Što obuhvaća akcija čišćenja?

"U nacionalnom parku Brijuni redovito se provode akcije čišćenja podmorja kako bi se sačuvali ekosustav i bioraznolikost, posebice jer 80 posto podmorja čini nacionalni park", rekla je glasnogovornica javne ustanove Reanna Relić.

Akcija obuhvaća i monitoring trenutne situacije kako bi se procijenila razina ugroze u akvatoriju, bilo da je uzrokovana lošim vremenom, vjetrom, olujama ili morskom strujom, dodala je Relić.

Naglasila je da je edukacija posjetitelja, lokalnog stanovništva, ali i zaposlenika nacionalnog parka bitna u očuvanju tog "fragilnog ekosustava kako bi zajedno doprinijeli boljem sutra". 

Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut rekao je da je sudjelovanje pripadnika Državne intervencijske postrojbe jedna u nizu akcija kojima se priključilo Ravnateljstvo civilne zaštite. Osim čišćenja podmorja kroz takve se akcije, napomenuo je, provodi i organizirano uigravanje timova koji izlaze na intervencije.

"Važno je redovito provoditi ekološke akcije i izvlačiti otpad iz mora"

U akciji su sudjelovali ronioci DIP-a Split i DIP-a Rijeka koji će ove godine u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture kroz pilot-projekt s lučkim kapetanijama izlaziti na zajedničke intervencije. 

Voditeljica projekta Eko patrola Brijuni 2024. Andreja Vedrina istaknula je važnost redovitog provođenja ekoloških akcija i izvlačenja otpada iz mora koji dolazi najčešće nakon velikih oluja, bura i juga.

Otpad je predan stručnoj službi na daljnju obradu i odgovarajuće zbrinjavanje.

Pročitajte više