Na cestama u dva dana poginulo šest osoba, među njima i dijete od 5 godina

Foto: Marko Dimić/PIXSELL

U MANJE od 48 sati od nedjelje do danas na hrvatskim je cestama poginulo čak šest osoba, među kojima i petogodišnje dijete.

Prva tragična nesreća dogodila se u nedjelju oko 13 sati u mjestu Zapolje kod Nove Gradiške. Vozač je automobilom sletio u kanal. Nije imao položen vozački ispit i koristio je mobitel dok je jurio mokrom cestom. Zbog neprilagođene brzine izgubio je nadzor, izletio s ceste na travnatu površinu te sletio u odvodni kanal.

Auto je potom udario u betonski rub kolnog ulaza i drveni stup javne rasvjete te metalne stupove dvorišne ograde, nakon čega se više puta prevrnuo te udario u tri stabla.

Vozio je više od 180 na sat i snimao live prijenos

Vozač je ispao iz auta i na mjestu poginuo. U trenutku nesreće jurio je više od 180 km/h kroz naseljeno mjesto i sve snimao mobitelom.

Imao je 31 godinu.

Kod Rijeke poginuo 59-godišnjak, s njim je u autu bila 18-godišnjakinja

Jučer oko 19:15 došlo je do prometne nesreće na državnoj cesti D3 između Svilnog i Čavala, u blizini Rijeke. Sudarila su se dva automobila. Jedan vozač, 59-godišnjak, poginuo je na licu mjesta, dok je 18-godišnja putnica u istom autu teško ozlijeđena.

Teško je ozlijeđen i drugi vozač, 42-godišnjak. On je nepropisno pretjecao u zavoju te je uslijed neprilagođene brzine prilikom vraćanja u svoju kolničku traku izgubio nadzor nad vozilom i udario u zaštitnu metalnu ogradu i rub ceste. Uslijed udara auto je odbačen te je u prevrtanju udario u drugi auto kojim je u istom smjeru upravljao 59-godišnjak, nakon čega su oba auta sletjela ispod razine ceste.

Na mjestu nesreće smrtno je stradao 59-godišnji vozač, a 18-godišnjakinja i 42-godišnji vozač prevezeni su u riječku bolnicu.

U blizini Zadra poginula dva mladića, imali su 20 i 21 godinu

Tri sata kasnije, oko 22:25 na državnoj cesti 306 u mjestu Kožino kod Zadra također su se sudarila dva auta. Nesreća se dogodila kad je 18-godišnjak vozio sporednom cestom u Ulici Put primorja, nakon čega je na raskrižju prošao pored prometnog znaka STOP i ušao u navedeno raskrižje a da pritom, iako je bio obvezan, nije propustio sva vozila koja se kreću cestom na koju se uključuje.

Uslijed nepoštovanja prednosti prolaska prednjim dijelom automobila udario je u lijevi bočni dio auta kojim je upravljao 21-godišnjak. Nakon sudara 21-godišnjak je sletio s ceste i bočnim dijelom udario u prometni znak i ogledalo, reklamni pano te betonski zid od kojeg se odbio i vratio na cestu gdje se zaustavio okrenut na boku. S njim je u autu bio 20-godišnji suvozač. Obojica su poginuli na licu mjesta.

Kod Zeline poginulo 5-godišnje dijete, bilo je u autu s majkom i sestrom

Još dvije nesreće dogodile su se danas.

Jutros oko 8:20 kod Svetog Ivana Zeline poginulo je petogodišnje dijete, a majka i starije dijete su lakše ozlijeđeni. Prema policijskim informacijama, u naselju Tomaševec došlo je do slijetanja vozila s ceste.

Nešto prije podneva u tunelu Mala Kapela na autocesti A1 poginuo je muškarac. Jedna osoba je ozlijeđena. U nesreći su sudjelovala dva automobila.

Prema posljednjim informacijama iz HAK-a, prekinut je promet između čvorova Ogulin i Brinje u oba smjera. Obilazak je državnom cestom DC23 Ogulin - Josipdol - Brinje.

*Vežite se sigurnosnim pojasevima u automobilima. Vezanje pojasa značajno povećava šanse za preživljavanje u slučaju prometne nesreće. Ma koliko kratak put bio, uvijek se vežite i pobrinite se da svi koji su s vama u vozilu također budu vezani. Vežite se i ako sjedite na stražnjem sjedalu - zakoni fizike jednako vrijede i na prednjem i na stražnjem sjedalu. Osim što je to i zakonski uvjetovano (kazna za nevezivanje pojasa je 1000 kuna), sigurniji ćete biti i vi, ali i svi ostali koji se nalaze s vama u vozilu. Vezanje pojasom jedan je od najučinkovitijih načina sprječavanja teških stradavanja.

Pročitajte više