Na Cipru otkriven prvi slučaj nove gripe

CIPARSKE vlasti potvrdile su da je na tom otoku otkriven prvi slučaj nove gripe koju uzrokuje virus tipa A, H1N1. Bolest je otkrivena kod ženske osobe koja se prije dva dana vratila iz Sjedinjenih Država.

Mediji na Cipru javljaju da se žena nakon što je primila obavijest od obitelji kod koje je boravila da su njihova djeca zaražena novom gripom, odmah otišla k svome liječniku kako bi obavila pregled.

Sumnja na novu gripu je potvrđena jako rano pa je liječnički tretman počeo na vrijeme i njeno je stanje zadovoljavajuće. Ciparsko ministarstvo zdravstva je priopćilo da se radi o uvezenom i izoliranom slučaju zbog čega nema opasnosti od širenja bolesti.

Ciparski mediji javljaju da se još jedna osoba koja se nalazila u zrakoplovu kojim se zaražena putnica vozila na Cipar, pokazuje simptome na gripu koja zasad ipak nije potvrđena pa se ta osoba nalazi na promatranju, a ostali putnici iz tog aviona su podvrgnuti preventivnom tretmanu.

Vlasti poručuju građanima kako nema potrebe za bilo kakvom panikom jer se kod zaražene žene radi o blagom obliku gripe, a ljudi se u takvim situacijama samo trebaju držati uputstava ministarstva zdravstva kako bi izbjegli teže posljedice oboljenja.

R.I.
Foto: AFP (arhiva)

Pročitajte više