Na "Crvenom planetu" uslikane ledene hridi

NASA je objavila fotografije koje je uslikala robotska izviđačka letjelica kružeći oko Marsa, na kojima se jasno vidi visoka ledena hrid dužine preko 760 metara. Fotografija je snimljena 19. veljače, a jedna je od ukupno 2.400 snimljenih.

Stepenasti slojevi na Marsu otkrivaju bogatstvo ledom, vidi se vrlo dugačka kosa padina, međutim znanstvenici još uvijek ne znaju što je uzrokovalo kretanje leda. Ukoliko se agregatno stanje pretvori u plinovito, znanstvenicima bi to olakšalo razumijevanje ciklusa vode na Marsu.

"Posebno je kada se na Marsu ugleda nešto dinamično, posebice kada znamo da se na njemu nije ništa promijenilo milijunima godina", kazala je Ingrid Daubar Spitale sa Sveučilišta u Arizoni koja je zadužena za pozicioniranje kamera na letjelici te je nadodala kako je ovo otkriće sasvim neočekivano.

Temperature na Marsu su izrazito niske, zimi na sjevernom i južnom polu nerijetko padaju na -150°C kada i ugljikov dioksid prelazi u kruto stanje dok se ljeti isparava te ostavlja iza sebe polarne kape promjera oko 400 metara.

Magnetsko polje Marsa slabije je do deset tisuća puta od Zemljinog, ali zato vjetrovi dosežu brzine i do 300 km/h što može stvorit pješčane oluje planetarnih razmjera.

V.M.

Pročitajte više