Na dnu mora našli čuveni nacistički stroj za šifriranje, pogledajte fotke

Foto: WWF/Submaris/Florian Huber

NJEMAČKI ronioci koji su nedavno u Baltičkom moru pronašli Enigmu, legendarni stroj za šifriranje koji su nacisti koristili za slanje kodiranih poruka tijekom Drugog svjetskog rata, i predali su je u petak muzeju na restauraciju.

Stroj za šifriranje pronašli su prošlog mjeseca u zaljevu Geltinger na sjeveroistoku Njemačke tijekom potrage za napuštenim ribarskim mrežama. Mreže su tražili u sklopu projekta za zaštitu okoliša Svjetskog fonda za prirodu (WWF).

7 desetljeća na dnu mora

"Kolega je doplivao i rekao da se tamo nalazi mreža u kojoj je stara pisaća mašina", kazao je podvodni arheolog i ronilac Florian Huber, prenosi Science Alert.

Ronioci su ubrzo shvatili da su naišli na povijesni artefakt od velike važnosti te su ubrzo kontaktirali nadležne službe.

Ulf Ickerodt, voditelj Državnog arheološkog ureda u njemačkoj regiji Schleswig-Holstein, rekao je da će stroj restaurirati stručnjaci iz Državnog arheološkog muzeja. Dodao je da će delikatni postupak, uključujući temeljiti proces desalinizacije nakon sedam desetljeća na dnu Baltičkog mora, "trajati oko godinu dana".

Nakon toga Enigma će biti izložena u muzeju.

"Vjerojatno je bačen s njemačkog ratnog broda"

Pomorski povjesničar Jann Witt rekao je za DPA kako vjeruje da su nacisti ovaj stroj, koji ima tri rotora, bacili s njemačkog ratnog broda u posljednjim danima rata. Sumnja da se nalazio u podmornici jer su podmornice Adolfa Hitlera koristile složenije Enigme s četiri rotora.

Njemačka mornarica je 1945. u zaljevu Geltinger potopila oko 50 svojih podmornica kako ih ne bi morala predati saveznicima.

"Smatramo da su za vrijeme te akcije u more bacili i ovu Enigmu", kazao je Huber.

Saveznici su za vrijeme Drugog svjetskog rata neumorno radili na dešifriranju Enigminih kodova koji su se mijenjali svaka 24 sata. Britanski matematičar Alan Turing, za kojeg se kaže da je otac modernog računarstva, predvodio je tim koji je 1941. razbio kod.

Njegov uspjeh pomogao je saveznicima da dešifriraju ključne radio-poruke o njemačkim vojnim strategijama. Povjesničari vjeruju da je to skratilo rat za oko dvije godine.

Pročitajte više