na donatorskoj konferenciji ZA PTICE GRABLJIVICE PRIKUPLJENO 400.000 kuna

Zajedničkom jednogodišnjom akcijom Sokolarskog centra iz Šibenika i Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja prikupljeno je oko 400 tisuća kuna za opremanje prostora za liječenje ptica grabljivica, rečeno je danas na završnoj svečanosti Donatorske konferencije u Zagrebu. L

Voditelj šibenskoga Sokolarskog centra Emilio Menđušić zahvalio je darovateljima i svima koji su pomogli, posebice ministru zaštite okoliša Ivi Bancu i njegovu pomoćniku Ivanu Martiniću na pomoći u provedbi projekta. Menđušić je svima uručio darove - ptičje pero u staklenoj posudi, a pero koje je dobio ministar Banac potječe od sove, kako bi mu "odluke bile mudre", rekao je Menđušić.

On je prije godinu dana Ministarstvu zaštite okoliša predložio pokretanje zajedničke akcije za opremanje prostora u kojem bi se obavljali zahtjevniji veterinarski zahvati na bolesnim i ozlijeđenim pticama grabljivicama. Procijenivši veliku korist za zaštitu biološke raznolikosti u Hrvatskoj, Ministarstvo je poduprlo akciju u koju su se uključile brojne domaće i inozemne tvrtke, privatna i javna poduzeća te pojedinci.

Menđušić je izjavio kako akcija nije završena te pozvao darovatelje da i dalje pomažu pticama grabljivicama. Naveo je da je čitav projekt vrijedan oko 800 tisuća kuna te da sada imaju polovicu.

Veterinarska ambulanta za ptice grabljivice u Šibeniku otvorit će se prije ožujka, najavio je, a bit će suvremeno opremljena.

Ministar Banac podsjetio je na važnost suradnje Ministarstva, nevladinih udruga i posebice gospodarstva u zaštiti ptica grabljivica.

Bez stalne potpore donatora nećemo zaštititi ptice grabljivice, rekao je pomoćnik ministra Martinić. Istaknuo je kako je u Hrvatskoj biološka raznolikost važan dio nacionalnog bogatstva te da je održivi razvoj i zaštita prirode perspektiva zemlje. U Hrvatskoj je pod zaštitom više od 280 ptičjih vrsta, a ima 31 vrstu ptica grabljivica koje zaslužuju stalnu brigu službe za spašavanje, rekao je.



(Hina) bma dd

Pročitajte više