Na Filipinima se organizira masovni prosvjed, vlasti najavile uvođenje izvanrednog stanja

Foto: Hina

FILIPINSKI predsjednik Rodrigo Duterte mogao bi proglasiti izvanredno stanje u zemlji ako se prosvjedi koje najavljuju komunisti i ostale ljevičarske skupine pretvore u nasilje ili nemire, upozorio je njegov ministar obrane.

Ministar Delfin Lorenzana naglasio je da smatra malo vjerojatnim uvođenje takvog izvanrednog režima ali je kazao da predsjednika brinu "masovni" prosvjedi koje je najavila ljevica.

"Kazao je da ako ljevica proba organizirati veliki prosvjed, ako izbiju nemiri na ulicama, u zemlji, mogao bi uvesti izvanredno stanje", kazao je ministar.

Ministar je prenio razgovor koji je vodio s predsjednikom ovog tjedna.

Osporavatelji smatraju da pokušava uvesti diktaturu

"Po mojem mišljenju, mogućnost da se to dogodi je minimalna. No, predsjednik je jako zabrinut jer bi se to moglo oteti kontroli. Rekao je da bi mogao uvesti izvanredno stanje".

Ti komentari pothranjuju bojazni oporbe koja osuđuje ozračje straha na arhipelagu gdje predsjednik vodi kontroverzni rat protiv droge.

Osporavatelji Dutertea optužuju ga da želi ušutkati svoje protivnike i ponovno uvesti diktaturu, tri desetljeća nakon što je pokojni diktator Ferdinand Marcos svrgnut u narodnoj pobuni.
 

Pročitajte više