Na gigantskom asteroidu Vesti izdiže se planina veća i od Himalaje

JUČER su na Europskom znanstvenom kongresu o planetima, koji se održao u Nantesu, predstavljena otkrića Nasine istraživačke sonde Dawn, koja od polovice srpnja kruži oko gigantskog asteroida Veste.

Vesta  orbitira oko Sunca u potezu između Jupitera i Marsa, a sonda Dawn je istraživačima na Zemlji odaslala neke vrlo zanimljive snimke ovog asteroida.  Znanstvenicima je najzanimljivija bila činjenica da stjenovita Vesta na svojoj južnoj hemisferi ima planinu višu čak i od Himalaje.

"Naučili smo fascinantne stvari o Vesti, koju smatramo najmanjim terestrijalnim  planetom. Poput Zemlje, Marsa, Venere i Merkura, Vesta ima drevne nakupine skamenjene lave na površini, kao i veliku metalnu jezgru. Planina na njenom južnom polu je skoro visoka kao najviša planina u našem Sunčevom sustavu, Olympus Mons na Marsu, koja se izdiže 24 kilometra iznad površine", kazao je Chris Rusell, šef projekta Dawn.

Sonda Dawn je pokazala i kako je Vestina površina mnogog grublja nego kod ostalih asteroida u "pojasu asteroida". Preliminarna istraživanja sugeriraju da je južna hemisfera mnogo mlađa od sjeverne.

Dawn će Vestu proučavati otprilike godinu dana, nakon čega bi se trebala uputiti prema Ceresu, najvećem asteroidu u Sunčevom sustavu.

Pročitajte više