Na indonezijskom otoku pronađena nepoznata ptica

ZNANSTVENICI koji se bave istraživanjem biljnih i životinjskih vrsta na indonezijskom otočju nedavno su ondje pronašli vrstu ptice kakva do sada, prema prvim saznanjima, nije nigdje viđena.

Uskoro će DNK neobične ptice biti poslan na analizu kako bi se odredilo je li riječ o novoj vrsti ili radikalno izmijenjenoj podvrsti, koja potječe s jednog od obližnjih otoka, piše National Geographic.

Znanstvenici tvrde kako bi se moglo raditi o potpuno novoj, još nepoznatoj ptičjoj vrsti.

"Riječ o ptičjoj vrsti za koju do sada nismo znali - potpunoj novoj vrsti ili podvrsti ptice iz obitelji malih ptica pjevica koju mi zoolozi poznajemo pod nazivom zosterops consobrinorum koje žive na ovom otočju. Moglo bi se raditi i o pticama koje su ovdje doselile i ostale zbog povoljnjih uvjeta života, no za to je vjerojatnost mala budući da nismo pronašli sličnost ni sa jednom do sada poznatom ptičjom vrstom", rekla je zoologinja s dublinskog Trinity Collegea Nicola Marples.

Pticu, za koju se vjeruje da je podvrsta zosterops consobrinorum, prošlog su ljeta na otoku Wangi Wangi, jugoistočno od Sulawesija, otkrili zoologinja Marples, njezin kolega David Kelly, također s Trinity College i neovisni istraživač, biolog Martin Meads.

Meads je potvrdio da je spomenuta ptičja vrsta pronađena samo u predijelu oko sela Wanci na Wangi Wangi te da tijekom njihova sedmodnevnog istraživanja nije viđena ni na jednom drugom dijelu otoka.

Sulawesi je je za znanstvenike vrlo zanimljivo područje, jer se ondje nalazi zoogeografska zona koja predstavlja neku vrstu granice između faune jugoistočne Azije i osebujnih australskih životinjskih vrsta, poput tobolčara.

Otkrivena ptičja vrsta, pretpostavljaju irski zoolozi, pripada skupini malih ptica pjevica koje se hrane kukcima. Osim bijelih prstenova oko očiju, karakteririza ih zeleno perje ispod kojega se nazire bijelo, žućkasto ili sivkasto paperje.

Pročitajte više