Na Internetu prvo objave, pa demantiji smrti Osame bin Ladena

ČLANAK na jednoj islamističkoj web stranici potaknuo je u petak nagađanja oko sudbine vođe terorističke mreže al-Qaide Osame bin Ladena i čitav niz demantija da je najtraženiji čovjek na svijetu mrtav.

Na stranici www.islam-minbar.net objavljeno je prvo da se pojavila vijest da je Bin Laden mrtav da bi se potom tvrdilo da je živ ali da bi, budući da je ljudsko biće, mogao umrijeti bilo kada i da bi muslimani trebali biti spremni kada se to dogodi.

Čini se da je nepoznati autor teksta želio privući čitatelje na svoju stranicu naslovom da je Bin Laden mrtav.

Islamski aktivist iz Londona Yaser al-Serri, koji prati web stranice, rekao je da je Bin Laden živ i da se vjeruje da je nedavno snimio novu video poruku koja bi uskoro mogla biti objavljena.

"Naslov teksta izazvao je pomutnju, no vjerujem da je osoba koja ga je postavila na internetu željela potaknuti muslimanske mladiće da nastave džihad čak i ako je Bin Laden mrtav", rekao je Serri.

Sumnjičavost glede autentičnosti teksta, koji očito cirkulira na više bliskoistočnih stranica, izrazili su i zapadni diplomati u Islamabadu.

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf rekao je u ožujku za BBC da su pakistanske snage sigurnosti na temelju ispitivanja zarobljenih operativaca al-Qaide i elektronskog praćenja zaključile da "po prilici znaju područje na kojem je bin Laden mogao biti ... možda prije deset mjeseci". Trag je, međutim, otad zastario.

Posljednja video poruka Osame bin Ladena pojavila se 30. listopada, četiri dana prije američkih predsjedničkih izbora. Saudijski militant u poruci je kritizirao američkog predsjednika Georgea W. Busha i upozorio na mogućnost novog napada u stilu napada 11. rujna.

Pročitajte više