Na Jadranu će ovog ljeta preko agencija boraviti 130 do 150.000 gostiju

UHPA očekuje da bi ove godine u razdoblju 15. lipnja do 15. rujna na Jadranu moglo ljetovati oko 1,5 milijun Hrvata od kojih će evidentiranih (prijavljenih) biti oko 570.000 (lani 611.907) a ostali neprijavljeni. Očekuju da će aranžmane domaćih agencija koristiti 130.000 do 150.000 gostiju (lani 172.736)  - odraslih, njihove djece i učenika na ekskurzijama. Kako je bilo za očekivati, na izbor utječe ponuda sadržaja u destinaciji kao i niska cijena.

UHPA procjenjuje da će u razdoblju između 15.6. i 15.9. preko agencija putovati oko 50.000 učenika i 80 do 100.000 odraslih gostiju i njihove djece. Dok su brojke za učenike prilično stalne, broj prodanih aranžmana odraslim putnicima, posebice onima koji ne putuju na obiteljski odmor, mogao bi pasti za 18 do 35 % dok bi broj ovih putnika u inozemstvo mogao porasti od 15 do 20 %.

Prilikom ovih procjena uzelo se u obzir da se razina zaposlenosti u nas nije značajnije popravila (dio nezaposlenih se više ne evidentira iz formalnih razloga), odgovori UHPA-inih članica u anketi o slabijoj prodaji ljetnih aranžmana po Hrvatskoj, očekivani veći interes domaćih gostiju za putovanja u Mediteranske zemlje zbog povoljnijih cijena smještaja i postavljenih direktnih charter linija iz Zagreba, odlazak cca. 10.000 navijača u Portugal od kojih je jedan dio produljio boravak radi ljetovanja. Ne treba zaboraviti da Turska, Tunis, Egipat imaju cijene u američkim dolarima, da u mediteranskim zemljama - članicama EU PDV na turističke usluge iznosi 6 do 8 posto, te da naši turisti za putovanja u inozemstvo ne plaćaju PDV dok se sve cijene turističkih usluga u nas oporezuju s 22 posto PDV-a. Zato su u  mnogim slučajevima cijene aranžmana s uključenim avionskim prijevozom niže nego za isti aranžman u nas.

Neregistrirani turisti, koji ne plaćaju boravišnu pristojbu borave u vlastitim kućama, kod rodbine i prijatelja ali i u privatnom smještaju u kojem plaćaju smještaj ali nisu prijavljeni. U brojci od 570.000 registriranih gostiju uključeni su i učenici  na školskim ekskurzijama koji  su oslobođeni plaćanja boravišne pristojbe ako je ekskurzija organizirana preko škole. Zato jer ravnatelji izbjegavaju preraspodijeliti nastavu tijekom školske godine, oko 5/6 svih ekskurzija realizira se izvan nastavne godine, odnosno jedna trećina po završetku, dakle iza 15. lipnja a dvije trećine krajem kolovoza i početkom rujna. U skladu sa Zakonom o turističkoj djelatnosti, škole moraju organizaciju izleta ekskurzija povjeravati putničkim agencijama jer su samo one za to ovlaštene.

Kao što se i očekivalo, najviše se traže destinacije s bogatom ponudom zabave, sportskih i kulturnih sadržaja kao Hvar, Vodice, Poreč, Dubrovnik, otoci Pag, Vis, Brač i neka druga odredišta odnosno destinacije u kojima su hotelijeri u zadnje vrijeme, kad su vidjeli da im nisu rezervirali očekivani inozemni gosti, ipak odlučili sniziti cijene i dio kapaciteta ponuditi domaćim gostima.

Pročitajte više