Na Josipovićevu inauguraciju dolazi i Ivo Sanader?

DANAS je na Trgu svetoga Marka u Zagrebu održana generalna proba za sutrašnju inauguraciju novog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Na generalki su sudjelovali suci Ustavnoga suda i njegova predsjednica Jasna Omejec te pripadnici oružanih snaga. Na mjesto svečanoga događaja su već došla i reportažna kola koja dovršavaju tehničke pojedinosti pred sutrašnju svečanost, a bio je ondje i voditelj Tarik Filipović koji će sudjelovati u proglašenju novoga predsjednika.

Dolazi i Ivo Sanader?

Na inauguraciju Ive Josipovića mogao bi, čini se, doći i Ivo Sanader. Protokol, naime, nalaže da se pozivi pošalju svim bivšim šefovima države, a Sanader je, prema pisanju Nacionala, potvrdio svoj dolazak na Markov trg. Ovu informaciju pokušali smo provjeriti kod Josipovićeve glasnogovornice, ali ona nas je uputila na Ured predsjednika Mesića. No, ni tamo nisu mogli službeno potvrditi hoće li Sanader biti prisutan na inauguraciji.

Vijest o dolasku bivšeg premijera navodno je u Vladi dočekana s nervozom. Jadranka Kosor i njeni najbliži suradnici nisu oduševljeni što će Markov trg morati dijeliti s bivšim šefom koji je nedavno pokušao izvesti puč u HDZ-u, a nagađa se kako se na inauguraciju odlučio doći upravo kako bi bacio rukavicu u lice premijerki Kosor.

Centar Zagreba djelomično blokiran

U povodu inauguracije novog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića centar Zagreba bit će od srijede navečer do četvrtka navečer djelomično blokiran. Kako je izvijestila policija, od 18 sati 17. veljače do 17 sati 18. veljače zabranjeno je zaustavljanje i parkiranje svih vozila u svim ulicama i trgovima na području Gornjeg grada - od Ilirskog trga do Mesničke ulice, uključujući i Mesničku, te u Pierottijevoj ulici i Ulici I. Kršnjavoga od Kačićeve do Savske.

Promet za sva vozila zabranjen će biti u istom periodu (dakle, od 17 sati u srijedu od 17 sati u četvrtak) u Pierottijevoj ulici, Mesničkoj i Streljačkoj ulici te u svim ulicama i na svim trgovima na području Gornjeg grada. Ulicom Tuškanac od Nazorove do Streljačke ulice zabranjen će biti promet svim vozilima, osim onima s rezervacijom parkirališta u garaži Tuškanac, u četvrtak od 7 do 17 sati.

Za vrijeme prolaska kolone vozila sa štićenim osobama i visokim uzvanicima iz drugih država dolazit će do povremenog i kratkotrajnog zaustavljanja prometa na relaciji Zračna luka Zagreb - centar grada.

U Gornji grad bez opojnih sredstava

Dolazak građana na Trg Svetog Marka, kao i stanara s područja Gornjeg grada, predviđen je isključivo pješice Strossmayerovim šetalištem ili Radićevom ulicom kroz Kamenita vrata.

Sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju, policija će provoditi preglede svih osoba koje dolaze u Gornji grad. U skladu s navedenim, policija moli građane da ne dolaze pod utjecajem opojnih sredstava te da sa sobom ne nose predmete ili sredstva pogodna za nanošenje ozljeda ili remećenje javnog reda i mira radi izbjegavanja mogućih neugodnosti.

Policija također moli građane za razumijevanje te da poštuju upute policijskih službenika.

Pročitajte više