Na jugu SAD-a otvoreno spomen-područje kao podsjetnik na linč crnaca

Foto: Getty

 
TISUĆE crnaca koji su linčovani u 19. i 20. stoljeću u SAD-u sad imaju svoje spomen-područje na jugu zemlje gdje su ropstvo i segregacija bili najizraženiji. 
 
Nacionalno spomen-područje za mir i pravdu, otvoreno jučer, želi promovirati razmišljanje o povijesti rasne nejednakosti u SAD-u, čije posljedice se i danas osjećaju u američkom društvu. 
 
"Ta sjena se ne može povući dok nismo rasvijetlili istinu o razornom nasilju koje je oblikovalo našu naciju, traumatiziralo crne osobe i kompromitiralo naš angažman prema pravnoj državi i pravednom pravosuđu", kaže Bryan Stevenson, direktor skupine Equal justice initiative, zaslužne za projekt. 
 
Linčovano više od 4400 crnaca
 
Više od 4400 crnaca linčovano je u SAD-u između 1877. i 1950., prema toj organizaciji za zaštitu ljudskih prava. Tisuće bijelih Amerikanaca, uključujući lokalne zastupnike, okupljale bi se kako bi prisustvovale javnom linču žrtava koje su bile mučene, sakaćene i raskomadane. 
 
Smješteno u Montgomeryju u Alabami, spomen-područje koje se prostire na 2,4 hektara sastoji se od 800 čeličnih spomenika, jednog za svaki okrug u kojem je provedeno linčovanje. Imena žrtava ugravirana su na svaki spomenik. 

Pročitajte više