Na Kvarneru pomama za sezoncima. Poslova je puno više nego prijava

Foto: Pixsell/Goran Kovacic

KAKO se približava Uskrs, sve je više oglasa u kojima se traže sezonski radnici. Na Zavodu za zapošljavanje u Rijeci traži se 670 kuhara, a prijavila su se samo 123, treba 1000 konobara, a prijavljeno ih je 223, traži se više od 600 sobarica, a na Zavodu ih je samo 50.

HRT je provjerio kakva je situacija u opatijskim hotelima i koliko je zanimanje učenika. Učenici 3. i 4. razreda Ugostiteljske škole u Opatiji budući su kuhari, konobari, recepcionari - turistički djelatnici koji su svake sezone traženi kao suho zlato.

"Zadovoljna jesam, lijep je posao, dobra je ekipa"

"Ovo sam htjela još od malih nogu. Stvarno je odlično iskustvo", kaže Ana Omerović, učenica Ugostiteljske škole Opatija, smjer turističko-hotelijerski komercijalist. "Obavljam praksu u jednom restoranu u Lovranu, gdje sam na smještaju, i već imam dogovoren posao poslije škole", kaže učenik iste škole Dino Aleksić, smjer konobar.

I dok su ovi mladi ljudi na pragu stjecanja svojih prvih radnih iskustava, recepcionarka u wellnessu Teuta Frlan već nekoliko godina radi kao sezonska radnica. "Zadovoljna jesam, lijep je posao, dobra je ekipa. Novac je bitan, ali i radna atmosfera", kaže Teuta.

Antonela Gubo iz Ogulina za sada se vidi kao kuharica. "Prošle godine sam prvi put došla ovdje. Radim u hotelu Ičići, trenutno sam ovdje jer je takva potreba", kaže.

"Hoteli i ugostitelji jedva čekaju da ih zaposle"

Opatija kao popularno cjelogodišnje turističko odredište ima sve više hotela koji su otvoreni cijelu godinu. Samim tim veća je i šansa da kvalitetne sezonske radnike prime u stalni radni odnos. A dok se ne zaposle, učenici opatijske Ugostiteljske škole redovito idu na natjecanja, vježbaju i uče.

"U sklopu Regionalnog centra kompetentnosti imamo mogućnost poslati djecu na natjecanja pa im se to još više svidi, a hoteli i ugostitelji jedva čekaju da ih zaposle", kaže Sibila Roth, ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija.

Nakon dvije pandemijske godine među učenicima raste zanimanje za poslove kuhara, konobara, slastičara i recepcionara. No sve je izvjesnije da će hrvatski ugostitelji i hotelijeri i ove sezone potražiti radnike izvan granica Lijepe Naše.

Pročitajte više