Na ledenjaku na Antarktici otkrivena ogromna pukotina

STRUČNJACI iz NASA-e jučer su upozorili kako je na ledenjaku na Antarktici otkrivena ogromna pukotina, koja se i dalje širi, a u narednim mjesecima ledenjak bi mogao puknuti, čime bi nastala santa leda veličine New Yorka, piše agencija AFP.

Pukotina na glečeru Pine Island na zapadu Antarktike dugačka je najmanje 30 kilometara, a duboka je oko 50 metara. Znanstvenik iz NASA-e Michael Studinger rekao je kako se pukotina svakog dana širi za dva metra.

Kada ledenjak pukne stvorit će se santa površine 880 kvadratnih kilometara, no ovaj proces nije posljedica globalnog zatopljenja, rekao je Studinger. Dodao je kako se očekuje da ćemo do kraja ove godine ili početkom sljedeće imati poprilično veliku santu leda, koja će nastati kao dio prirodnog ciklusa koji se događa svakih nekoliko godina.

Posljednji put takvo se razdvajanje ledene mase dogodilo prije deset godina, a znanstvenicima je itekako zanimljivo vidjeti takav proces.


Znanstvenici su pukotinu prvi put primijetili u rujnu, a promjene na ledenim pločama trenutno promatraju iz zrakoplova, kako bi popunili praznine u bilješkama koje su nastale nakon što je 2009. završila misija ICESat-a, a sljedeća satelitska misija, ona ICESat-a 2 započet će 2016. godine.

John Sonntag, jedan od članova znanstvenog tima rekao je da znanstvenici nemaju često priliku svjedočiti velikim prirodnim pričama poput ove, jer nisu na pravom mjestu u pravo vrijeme, no ovaj put, to im je uspjelo.

Pročitajte više