Na listi osumnjičenih terorista 325.000 ljudi

NA LISTI osumnjičenih terorista koju vodi američki Nacionalni antiteroristički centar (NCTC) nalazi se najmanje 200.000 imena. Prema pisanju Washington posta, samo manji dio toga broja su američki građani.

Građanske ogranizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda izrazile su svoje negodovanje, ističući da je sramotno da jedna baza osumnjičenih terorista sadrži 325.000 imena, što je za četvrtinu više u odnosu na protekle dvije i pol godine.

Timoti Sparapani, stručnjak i predstavnik Unije za građanske slobode izjavio je da je ta organizacija reagirala s nevjericom i upozorila da su se neki ljudi vjerojatno greškom našli na listi, što ozbiljno može ugroziti njihove živote. "Taj broj i dalje raste" - izjavio je Sparapani.

I dalje su nepoznate metode koje su korištene pri dodavanju imena u datoteku.

 "Mogu reći da smo mi vjerojatno dodavali imena brže nego što smo shvatili kako da se nosimo sa tim. Veoma se brinemo za moguće sramoćenje nečijeg imena koje je završilo na toj listi".

Čelnici američke administracije su odbili da potvrde ili negiraju izvještaj o listi NCTC.

Tisuće Amerikanaca čija su imena otkrivena na listi bilo je onemogućeno letenje komercijalnim letovima. Oko otprilike 30.000 osoba godišnje se nije moglo koristiti uslugama avio-prijevoza jer su bili na listi, kazao je Sparapani.

Datoteka je postavljena 2003. i prvobitno se na njoj nalazilo 75.000 imena.

NCTC je agencija za analizu terorističkih podataka pod kontrolom Johna Negropontea, direktora nacionalne obavještajne agencije.

M.S.

Pročitajte više