Na Mont Blancu poginuo mladi hrvatski alpinist Toni Roso



TIJELA dvojice alpinista, Hrvata i Srbina, pronađena su na Mont Blancu, javlja francuski Le Figaro koji dodaje da su mladići u dobi od 21 i 25 godina. Oni su se u utorak krenuli penjati, međutim pali su s visine od oko 200 metara.

Njihova tijela pronađena su tek jučer zbog lošeg vremena. Hrvatska gorska služba spašavanja je izvijestila kako su poginuli 21-godišnji hrvatski alpinist Toni Roso i 25-godišnji srpski alpinist Igor Skender. Tijela alpinista su pronađena u podnožju sjeverne stijene Les Droites.

Ne zna se uzrok pada alpinista


Helikopter nije mogao doći do alpinista pa je poslana "zemaljska ekipa" koja je samo mogla potvrditi smrt dvojice alpinista čija tijela još nisu izvučena niti je službeno potvrđen njihov identitet. Do sada nije poznat niti uzrok pada niti da li su pali kod uspona ili u povratku. Svjedoci su ih posljednji puta vidjeli na polovici smjera, a nisu mogli potvrditi u kojem smjeru su se kretali.

Iz HGSS-a kažu da će Gorska služba spašavanja iz Chamonixa pokušati tijela izvući čim vrijeme dozvoli, a to će se najvjerojatnije dogoditi sutra. Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić rekao je za Index da konačne potvrde da je poginuo baš Toni Roso nema, jer još nije službeno bilo prepoznavanje zato što tijelo nije izvučeno, ali da prema slikama i priči trećeg člana ekspedicije, koji je ostao u Chamonixu, sve upućuje da je poginuo baš makarski alpinist.

"Mladi, kvalitetni i aktivni alpinist"

"Roso je bio vrlo mladi, kvalitetni i aktivni alpinist čiju kvalitetu je potvrdilo i to što smo ga nedavno primili kao pripravnika u Gorsku službu spašavanja", kazao je za Index Prizmić. 

Pročitajte više