Na današnji dan Tuđmanovi specijalci su prebili pankere u Samoboru

Screenshot: YouTube

U DANAŠNJE doba pametnih telefona, u vrijeme kad svatko svojim mobitelom snimku može uživo emitirati na društvenim mrežama, potpuno nezamislivo zvuči priča o događajima u samoborskoj Kuglani na današnji dana, odnosno u noći na Noć vještica, 31. listopada 1995. godine.

Bilo je to poratno vrijeme, rat je taman završio, a hrvatsko društvo bilo je bitno drugačije nego danas. Na ulicama Zagreba BBB-i su već naveliko vodili rat s Tuđmanom i HDZ-om, a jedna od devijacija društva, barem su ih tako predstavljali, bili su pankeri.

Subkulture su općenito u Hrvatskoj devedesetih bili nešto od čega se zaziralo, a pankeri, sa svojim posebnim modnim izričajem, bili su na posebnom udaru vladajućih. No nitko nije mogao ni zamisliti što će se događati u samoborskoj Kuglani te jesenske noći usred devedesetih.

Te se večeri trebao održati veliki koncert punk bendova, a na pozornici su se trebali izredati Dik'o'braz, Deafness By Noise, Wasserdicht, Nula i Beermacht. Koncert, istina, nije bio prijavljen, a to će kasnije biti najveći argument vlasti koje su na polupijane tinejdžere odlučili poslati desetke specijalaca i hrpu policije. Rezultat krvave racije bit će preko stotinu privedenih pankera te sedmero teško ozlijeđenih mladih koji su samo došli na koncert.

Brutalna večer

No, kako je do toga došlo?

Uoči blagdana Svih Svetih započeo je koncert na kojem se okupilo nekoliko stotina mladih pankera, što je uznemirilo susjede kluba koji su pozvali policiju. Dodatni problem bio je i to da koncert nije bio prijavljen pa je policija "imala" i zakonske osnove spriječiti svirku. Naravno, i mnogi drugi koncerti nisu bili prijavljeni pa to nije rezultiralo onime što se dogodilo u Kuglani.


Policija je, rekli su kasnije, još tijekom dana dobila prijavu da "narkomani" izazivaju nerede po gradu, što je kasnije demantirao velik dio građana Samobora.

U samoborskoj policiji odlučeno je stoga da u raciji trebaju sudjelovati i specijalci (Alfe, specijalni odred hrvatske policije) pa su svi zajedno uletjeli u klub, započevši prvo s pendrečenjem, a zatim i cipelarenjem djevojke koja je imala nesreću naći se na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Sve je to, očekivano, izazvalo reakcije okupljenih koji su počeli urlati i vrijeđati policajce, a policija je nakon toga ispalila nekoliko hitaca iz vatrenog oružja kako bi "smirili situaciju". Kasnije će se policija pravdati da su uletjeli u klub jer je sigurnost bila narušena.

"Nas nekoliko studenata novinarstva išlo je u Kuglanu na koncert našeg prijatelja s godine i njegova benda. Sve se zaista dogodilo iznenadno i brzo, svi smo bili u šoku. Čekalo se da koncert počne, vani na pločniku sjedile su skupine mladih, prosjek godina je valjda bio 17-18. Ušli smo unutra i sljedeće čega se sjećam je ulazak policajaca, pucnja u zrak u zatvorenom prostoru i bježanja s prijateljicama s fakulteta do autobusnog kolodvora", izjavit će godinama kasnije za portal Tris Ivana Dragičević.

Policija mlatila tinejdžere po cijelom gradu


To je izazvalo stampedo i pankeri su izjurili iz kluba i razbježali se po gradu.

Natjerivanje po Samoboru potrajat će cijelu noć.

Jedan dio odbjeglih se okupio oko trgovine Šišmiš, a drugi je pobjegao prema autobusnoj stanici.

Vlasnik trgovine izjavio je da su klinci tek ušli u trgovinu i kupili sendviče (očito pretpostavljajući da je sve gotovo), kada se ispred Šišmiša zaustavila nekoliko automobila specijalne policije. Polegli su ih na pločnik i započeli ih nemilice tući pendrecima, a bolje nisu prošli ni slučajni prolaznici. Petnaestogodišnja djevojčica koja se slučajno zatekla u trgovini dobila je "specijalni tretman". Policajac ju je uhvatio i njezinom glavom udarao u zid sve dok nije potekla krv.

Polegnute bi klince udarali kad god bi netko progovorio, a specijalci su prijetili i okupljenim ljudima koji bi nešto prigovorili.

"Iznad djece bili su policajci. Neki od njih djecu su nemilosrdno tukli, gurali, udarali nogama, pendrecima i nad njima stražarili s mitraljezima i pištoljima. Pitala sam ih zašto to rade, a jedan od policajaca, uz najgrublje psovke izderao se na mene: Marš odatle, hoćeš da i tebe, i ti si narkomanka, treba ti pive i igle da bi došla k sebi", rekla je tada za Novi list profesorica Vlatka Lamot.

Otac koji se tada pojavio pred trgovinom tražeći sina dobio je odgovor da će ga moći pokupiti u stanici i to "možda u komadima". Sve do ponoći promet je bio blokiran pa nitko nije mogao izaći iz grada.

Oni koji su pobjegli do autobusnog kolodvora imali su gotovo identičan tretman (šamaranje, udaranje, pendrečenje, guranje cijevi pištolja u usta). Policija je bjegunce tražila po cijelom gradu, upadajući u kafiće i na privatne tulume tražeći "nenormalne". Dio pankera pobjegao je u obližnja kukuruzišta, a policija je za njima pucala. Nasreću, nitko nije ubijen. Oni koji su privedeni još su jednom pretučeni u policijskoj stanici.

Sveukupno privedene su 104 osobe, a sedam ih je teško ozlijeđeno. Među onima koji su se uspjeli izvući bili su i sinovi Dražena Budiše i Vladimira Šeksa. Domagoj Šeks tada je za Arenu izjavio: "Nisam pretučen, ali tu noć nikad neću zaboraviti. Za sve nas ona je bila jedno veliko poniženje".

"Normalno da je to bilo u čuveno Tuđmanovo vrijeme 'slobode i demokracije', pa se za to ne bi niti saznalo, jer su sve glavne novine objavile dvije crtice o malom neredu na koncertu. I da nije bilo pokojnog Šeksova sina i Arene koja ga je intervjuirala ne bi se ni znalo za to. Organizator Krmpa iz Deafnessa je na kraju dobio zabranu javnog istupanja na dvije godine (Tuđmanova 'sloboda govora')", izjavio je prije dvije godine za Tris Mihovil Roša, gitarist nekadašnje Nule.
 

Pročitajte više