Na Novoj TV varaju gledatelje nudeći im netočne odgovore?

NOVA TV netom je nakon početka emitiranja interaktivnog TV kviza "Nova lova" postala predmetom podsmijeha jer se radilo o TV showu koji na besramno očigledan način izrabljuje naivne gledatelje koji bi po cijenu od 3, 66 kuna za fiksnu liniju (uključujući PDV) te za 6,82 kune po minuti za razgovor putem mobitela (također uključen PDV, a uz to gledatelji plaćaju i cijenu poziva od 3,41 kunu) uzalud zvali kako bi dali odgovor na pitanja smatrana od većine gledatelja za smiješno lagana.

Umjesto voditeljice, na telefon bi im se javila sekretarica uz poruku da ponovno nazovu, pri čemu im ranije nije dano do znanja da je upitno hoće li uopće dobiti liniju, kao ni kolike su im šanse da ju dobiju - a šanse su bile, kako je bilo vidljivo iz priloženog - vrlo male.

Iz Nove TV javnosti je tada ponuđen odgovor kako "takva koncepcija showa funkcionira u 40 zemalja svijeta" te kako "nema razloga da tako ne bude i kod nas". Koncem razgovora, glasnogovornica Nove TV Diana Tušek za Index je tada ustvrdila da su "neke izjave voditeljice možda nejasne, kao i poruke koje sekretarica poručuje gledateljima koji ju nazovu" uz dano obećanje da će se to promijeniti.

Sličan odgovor dobili smo tako i na recentno pitanje zašto je u emisiji "Nova lova" emitiranoj 26. prosinca novac osvojio gledatelj koji je ponudio odgovor, koji je očito bio netočan. Radilo se, naime, o zadatku u kojem gledatelji trebaju izračunati koliko trokuta postoji u ponuđenom obliku. Gledatelji su ostali nemalo iznenađeni nakon što je voditeljica krajem emisije kao dva moguća odgovora ponudila brojeve 71 i 61, kazavši kako će novac (500 kuna) dobiti idući gledatelj čiji se glas dočepa toliko priželjkivanog etera, neovisno o tomu ponudio isti točan ili netočan odgovor.

Krajem emisije Nova TV prikazala je i rješenje zadatka, gdje su velikom brzinom označeni svi trokuti koji navodno upotpunjuju konačan broj od 71 trokut. No, u priloženom su rješenju očigledno računati i oni trokuti kojima stranice nisu naznačene u zadanom obliku, a ako je voditi se prema definiciji da je trokut geometrijski lik koji ima tri stranice, tri kuta i tri vrha, rješenje prikazano od strane Nove TV nije točno - osim ako se u zadatku nije tražilo da se računaju i one stranice koje nisu obilježene - što opet nije jasno navedeno u pitanju.

Ni voditeljičina darežljivost gledatelju koji će neovisno o ispravnosti odgovora dotičnoj brbljavici koja tijekom cijele emisije zadivljujućim govornim kapacitetom "privlači" gledatelje da ju nazovu ne bi bila čudna, da oba njezina ponuđena odgovora (61 i 71) nisu bila netočna.

Iako su gledatelji bili uvjereni kako je točan odgovor bio 27, pri čemu je jedan od "sretnika" koji su uspjeli dobiti liniju (a zapravo je njegovo jedino postignuće bilo povećati si telefonski račun) čak i ponudio spomenuti odgovor, voditeljica se nije složila s dotičnim (ne)sretnikom.

Na brojnim internet forumima, pa tako i na Indexovom, počelo se raspravljati o "skandaloznoj prevari gledatelja".

Na Novoj TV ni ovaj put nismo dobili konkretan odgovor na pitanje je li moguće da je voditeljica ponudila dva netočna odgovora (i to kao jedina dva odgovora):

"Nisam uspjela stupiti u kontakt s autorom zadatka, tako da vam ne mogu dati odgovor na pitanje koje je točno rješenje bilo. Istina je da je voditeljica pet minuta prije kraja emisije ponudila odgovore 71 i 61, jer tijekom cijele emisije nitko nije ponudio točan odgovor. Iz tog im je razloga kazala da će im novac dati bez obzira dali oni točan ili netočan odgovor. Javio se neki muškarac, kazao da je odgovor 71, što je bio točan odgovor." - kazala je u razgovoru za Index glasnogovornica Nove TV Diana Tušek, ne znajući nam odgovoriti na pitanje tko bi uopće mogao biti autor zadatka.

"To ću znati tek ujutro, kao i sve ostalo vezano za taj problem." - krajem razgovora kazala je Tušek, dodavši kako "svaka lutrija funkcionira po istom principu", iščuđavajući se pri tomu "zašto je autor zadatka toliko bitan u cijeloj priči". Uz glasnogovorničin komentar da gledatelji "mogu, a i ne moraju nazivati" te kako su im pravila objašnjena na internet stranici Nove TV, kao i na teletekstu, naš je razgovor bio završen, a da nismo dobili odgovor niti na jedno postavljeno pitanje.

B.S.

Pročitajte više