Na obali ljetos 40 posto manje požara nego lani

U HRVATSKIM obalnim županijama ljetos je bilo čak 40 posto manje požara nego u istom razdoblju lani, a i šteta je višestruko manja, rekao je danas u Šibeniku glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin na sastanku sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima.

Po podatcima Hrvatske vatrogasne zajednice u prvih devet mjeseci 2004. u Hrvatskoj se dogodilo 1200 požara na otvorenu prostoru, a od toga u obalnim županijama, od početka lipnja do kraja rujna, 950.

Lani su požari zahvatili 24.100 hektara i uzrokovali čak milijardu i 650 milijuna kuna štete, a u prvih devet mjeseci ove godine zahvatili su 3388 hektara i uzrokovali štetu od 65 milijuna kuna.

Takve rezultate protupožarne zaštite u ovoj godini Jurin je objasnio znatno povoljnijim vremenskim uvjetima, ali i drukčijim ustrojem vatrogasne zajednice i novim pristupom gašenju požara.

"Na Braču, Hvaru i Korčuli cijelo su ljeto bile smještene profesionalne vatrogasne postrojbe, koje su s dobrovoljnim vatrogasnim društvima uspostavile odličan sustav protupožarne zaštite. S obzirom na to da su vatrogasci na otocima bili u stalnoj vezi s Centrom u Divuljama, na svaku dojavu o vatri dizali su se kanaderi. Vrijeme potrebno za djelovanje vatrogasnih snaga ove je godine svedeno na minimum", kazao je Jurin.

Dodao je kako su u roku od 15 minuta nakon dojave zrakoplovi letjeli na mjesto požara te kako je ove godine uvedena praksa da svi raspoloživi kanaderi idu na isti požar.

"To se pokazalo vrlo djelotvornim, pa isti plan protupožarne zaštite, naravno s nekim poboljšanjima, ostaje i za iduću sezonu", naglasio je Jurin.

Pročitajte više