Na obje strane Marsa bilo je vode

SAMO nekoliko dana nakon otkrića da je na jednoj strani Marsa bilo vode, NASA-ini znanstvenici izvijestili su da je vode bilo i na drugoj strani planeta, ističe New Scientist.

U stijeni koju je ispitao Spirit pronađeno je mnogo manje znakova o postojanju vode nego što je otkrio Opportunity, rekao je zamjenik voditelja misije Ray Arvidson sa sveučilišta Washington u St. Louisu.

Znakovito je što su NASA-ini roboti, poslani na Mars u potragu za dokazima da je na tom planetu nekad bilo vode, postigli uspjeh već sredinom devedesetodnevne misije. Voditelji projekta sad najavljuju da bi misija mogla trajati i dvostruko duže nego što je predviđeno.

Spirit se spustio u krater Gusev za koji su znanstvenici pretpostavili da je bivše jezero. Novi dokazi da je tamo bilo vode otkriveni su mikroskopskom analizom stijene nazvane Humphrey s koje je robot uklonio površinski sloj.

Sama je stijena po sastavu bazalt, ali slike pokazuju da su se u malim pukotinama u stijeni formirali i drugi minerali. "Na Zemlji bismo rekli da je riječ o eruptivnoj stijeni kroz koju je protekla mala količina tekućine", rekao je Arvidson na konferenciji za novinare održanoj u NASA-inu laboratoriju.

Dok je Humphrey eruptivna stijena, dokazi za postojanje vode na mjestu na koje je sletio Opportunity pronađeni su u sedimentnoj stijeni. "To znači da je Mars raznolik", rekao je Arvidson.

Spirit je trenutačno 90 metara udaljen od dubokoga kratera nazvanog Bonneville, a očekuje se da će do njegova ruba stići za tjedan dana.

(Hina) xdgk ydgk

Pročitajte više