Na osječkom području od 574 testirana 219 pozitivnih

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U POSLJEDNJA 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 219 osoba, što je najveći broj zaraženih u jednom danu od početka epidemije. Testirana su ukupno 574 uzorka (451 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 123 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ), javljaju iz tamošnjeg stožera.

Najviše pozitivnih nalaza bilo je u Osijeku (73), odnosno s prigradskim naseljima (Tenja 10, Višnjevac 6, Josipovac 4, Livana i Sarvaš po 1) na području Grada Osijeka ukupno je novopozitivno 95 osoba. Slijede Đakovo sa 17 (odnosno 24 s prigradskim naseljima Piškorevci 5, Selci Đakovački i Široko Polje po 1), Donji Miholjac s 11 (odnosno 16 s prigradskim naseljima Sveti Đurađ 2 te Golinci, Podgajci Podravski i Rakitovica po 1), Valpovo s 10 (odnosno 19 s prigradskim naseljima Šag (8) i Harkanovci 1), Belišće sa 6 (odnosno 13 s prigradskim naseljima Bistrinci 4 i Gat 3), Čepin s 8, Trnava sa 6, Satnica Đakovačka s 4, a po tri imaju Dalj i Đurđenovac. Po dvije novozaražene osobe su iz Bilja, Forkuševaca i Ivanovca, a po jednu imaju Beli Manastir, Bizovac, Čepinski Martinci, Črnkovci, Darda, Ernestinovo, Feričanci, Gašinci, Kopačevo, Koška, Marijanci, Mrzović, Našice, Novi Bezdan, Palača, Paljevina, Podgorač, Punitovci, Satnica, Semeljci, Strizivojna i Vrbica.

Novopozitivnim osobama obuhvaćena su čak 52 naselja, također najviše do sada.

95 ljudi je u bolnici

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 95 osoba koje su oboljele od covida-19 od kojih je 11 na respiratoru. Devet oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice. U KBC-u je preminula jedna osoba oboljela od covida, a riječ je o muškoj osobi iz Valpova (rođen 1954. godine).

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo OBŽ samoizolacija je u posljednja 24 sata određena za 33 nova kontakta pozitivnih osoba, a pod tom mjerom je ukupno 3390 osoba. Policija je provela 72 samoinicijativne provjere poštivanja mjere samoizolacije, a nije utvrđen ni jedan slučaj kršenja nego su svi zatečeni na prijavljenoj adresi.

Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Petar Lagator danas je istaknuo kako je epidemiološka situacija na području županije vrlo ozbiljna. 

"Sve mjere Nacionalnog stožera koje su na snazi su dobre i njihova odgovorna primjena može dati rezultate, međutim, ako ne bude pozitivnih pomaka, Županijski stožer će sukladno svojim ovlastima te mjere još pooštriti, i to ograničenjem broja osoba na svim okupljanjima, odredbama o obveznom nošenju maski u još više situacija, držanju socijalnog razmaka, pranju ruku i drugim oblicima odgovornog ponašanja", kazao je.

Pročitajte više