Na otvorenju Smojine knjižare predstavljena "Rock enciklopedija"

U Splitu je večeras, u sklopu otvorenja nove knjižare "Miljenko Smoje", predstavljana "Rock enciklopedija" Zlatka Galla, u izdanju zagrebačkog V.B.Z.a.

Direktor V.B.Z.-a, vlasnika knjižare i izdavača enciklopedije, Boško Zatezalo na svečanosti otvorenja prve knjižare koja nosi ime Miljenka Smoje zahvalio je Smojinoj supruzi Lepi što je dopustila da se koristi njegovo ime. Time je, kako je naglasio, omogućila da Split, ali i Hrvatska, napokon dobiju knjižaru s imenom tog poznatog splitskog novinara i književnika, i time na poseban način odaju poštovanje autoru nezaboravnog Malog mista, Velog mista i drugih izvanrednih djela kojima je do suza nasmijao brojne naraštaje.

Gallovu "Rock enciklopediju" predstavio je Dražen Vrdoljak. Ta će knjiga sigurno naići na plodno tlo u Hrvatskoj jer je riječ o prvom takvom hrvatskom pothvatu koji u svojem opširnom i luksuznom izdanju donosi temeljit popis izvođača rock glazbe iz svih razdoblja i žanrova, prihvaćajući definiciju rocka u najširem smislu, kazao je Vrdoljak.

Podsjetio je da su do sada u Hrvatskoj izdane samo dvije "opće rock enciklopedije", jedna prije punih 35 godina, a druga 1996. godine, obje stranih autora, koje su davno rasprodane i odavno zastarjele.

Autor Zlatko Gall, poznati glazbeni kritičar i novinar, dobitnik brojnih nagrada, kazao je kako kao osobni vršnjak rock and rolla vjeruje da ta vrsta glazbe nije izgubila na snazi i vrijednosti, jer, kako je rekao, "50 nam je godina tek". I ova će knjiga, drži, pomoći u razumijevanju fenomena rocka od njegova nastanka do danas.

Gall je i autor enciklopedjskog CD vodiča, pojmovnika popularne glazbe "Šareni dućan", te glazbenog leksikona.

Njegova "Rock enciklopedija" izlazi 50 godina nakon prve rock snimke Elvisa Presleya, a na 285 stranica, sa 620 fotografija, donosi biografije izvođača u 808 enciklopedijskih jedinica u kojima su detaljno opisani kreativni trijumfi, razočaranja i veličanstveni povratci na rock scenu. Usto, sadrži i selektivnu, kritički probranu rock diskografiju čime daje potpun uvid u tu vrstu glazbe uključujući i soul, electronicu, dance, pop, hip hop. Osim toga nudi i informacije o najznačajnijim rock stilovima, žanrovima, koncertima, producentima, studijima i izdavačima.

Urednik je biblioteke Nenad Rizvanović, a odličan dizajn knjige potpisuje Siniša Mazulović.

(Hina) xdstr yjn

Pročitajte više