Na Plitvicama najbrojniji gosti s Dalekog istoka, sve više i Amerikanaca

Foto: NP Plitvice

GOSTI s Dalekog istoka najbrojniji su posjetitelji NP Plitvička jezera u prvoj polovici ove godine, pokazuje izvještaj lokalne turističke zajednice.

Azijski gosti su poznati po tome što ih sunce i more zanimaju manje nego kulturni spomenici i prirodne ljepote. Najviše gostiju na Plitvice dolazi iz Južne Koreje, Japana, Kine i Tajvana. Posjetitelji iz Azije najviše vole boraviti u hotelima, a prosječna duljina boravka gostiju u plitvičkim hotelima je 1.23 dana.

U korištenju privatnog smještaja prednjače Nijemci, a na drugo mjesto su izbili Amerikanci. Gosti u privatnom smještaju na Plitvicama ostaju nešto duže od onih u hotelima, u prosjeku 1.65 dana.
Turisti se ipak najduže zadržavaju u autokampovima, prosječno 1.68 dana, a najbrojniji gosti tu su iz Europe - Nijemci, Nizozemci i Francuzi.

Pokazatelji iz prvog polugodišta 2016. pokazuju da će ovo biti rekordna godina po pitanju broja turista. Na Plitvicama je u tom razdoblju boravilo 450.623 gostiju, što je povećanje od dva posto u odnosu na prošlu godinu.

Investitori s Dalekog istoka

Zanimljivo je i to da iz Azije dolazi i sve veći broj investitora koji na Plitvičkim jezerima pokreću poslove. 

350.000 gostiju iz Južne Koreje koji svake godine posjete Hrvatsku očito su dobar mamac za azijski kapital. Tako je jedan Korejac Plitvice uključio u poslovanje svoje turističke agencije koja je dotad goste iz Azije dovodila u Italiju. Uskoro je shvatio da hrvatski nacionalni park nudi i dodatne mogućnosti za zaradu, pa je u blizini Plitvičkih jezera otvorio trgovinu u kojoj Korejcima nudi hrvatska vina, rakije, maslinova ulja, proizvode od tartufa i meda, te  pripravke za ljepotu i njegu tijela. Planira i otvaranje restorana za degustaciju domaćih proizvoda, kao i uređenje 20 soba.

Nedavno su uz ceste oko Plitvica osvanule i reklame na kineskom jeziku, a u obližnjoj Korenici je otvoren restoran u kojem vlasnici iz Kine pripremaju ponudu za svoje sve brojnije sunarodnjake.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.