Na pogrebu madridskih žrtava i hrvatsko izaslanstvo

ŠPANJOLSKA kraljevska obitelj na čelu s kraljem Juanom Carlosom, predvodila je u srijedu okupljene državnike na pogrebu i komemoraciji za 190 ljudi ubijenih u terorističkim napadima u Madridu 11. ožujka, a Hrvatsku je predstavljalo izaslanstvo koje je predvodila potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Komemoracija je počela podnevnom misom u madridskoj katedrali Almudeni, koju je, pred oko 1500 ljudi, među kojima je bilo petstotinjak rođaka žrtava, te izaslanici pedesetak država, predvodio madridski nadbiskup kardinal Antonio Maria Ruoco Varela.

Na misi i pogrebu bili su predstavnici španjolske vlade i drugi političari, među njima i novi premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero i njegov prethodnik Jose Maria Aznar.

Među okupljenima bili su predsjednici Francuske, Italije, Portugala, Estonije i Finske, te britanski premijer Tony Blair, američki državni tajnik Colin Powell, njemački kancelar Gerhard Schroeder, poljski premijer Leszek Miller, češki premijer Vladimir Špidla, te predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

Iz kraljevskih kuća na pogreb u Madridu došli su britanski princ Charles, marokanski princ Moulay Rachid, monegaški princ Albert, te predstavnici kraljevskih obitelji iz Jordana, Norveške i Danske.

Među 190 poginulih njih 40 nisu bili Španjolci, već iz Latinske Amerike i iz Maroka, Rumunjske i Bugarske.

Na pogrebu je sudjelovalo 28 biskupa i trojica kardinala, a komemoraciju je štitilo 1500 policajaca.

Pročitajte više