Na predizbornom skupu upucan Shinzo Abe. Tko je on?

Foto: EPA

SHINZO ABE, bivši premijer Japana, upucan je tijekom predizbornog skupa u gradu Nara dok je držao govor. Pogođen je u prsa i leđa, a njegov napadač je uhićen nakon pucnjave. Prema prvim informacijama iz Japana, nakon napada Abe nije pokazivao znakove života.

Prije nego što je 2020. odstupio, Abe je imao najduži premijerski staž u Japanu. Iz ureda premijera otišao je zbog lošeg zdravlja. Zalagao se za ekonomske reforme i uspostavljao ključne diplomatske odnose. No, bilo je i skandala tijekom njegovog mandata.

Smatrali su ga simbolom promjene i mladosti

Abe je prvi put postao premijer 2006. s 52 godine, što ga čini najmlađom osobom koja je preuzela premijersku dužnost u Japanu. Smatrali su ga simbolom mladosti i promjene.

Abeov prvi mandat bio je turbulentan, pogođen skandalima i nesuglasicama, a okončan je iznenadnom ostavkom. Nakon što je isprva sugerirao da se povlači iz političkih razloga, priznao je da pati od bolesti koja mu je kasnije dijagnosticirana kao ulcerozni kolitis.

To je kronična upalna bolest crijeva koja je zahtijevala višemjesečno liječenje. Abe je rekao da je bolest na kraju pobijedio uz pomoć novih lijekova.

Abeov plan za Japan

Abe se ponovo kandidirao pa 2012. opet postao premijer. U to vrijeme Japan se još uvijek oporavljao od posljedica tsunamija i nuklearne katastrofe u Fukushimi koji su se dogodili 2011., a Abe je naizgled nudio spas. Njegov plan bio je "Abenomika" - plan za oživljavanje gospodarstva.

Japansko gospodarstvo treće je po veličini na svijetu i bilo je preko 20 godina u stagnaciji. Abeov plan za gospodarstvo uključivao je golemu državnu potrošnju, veliko monetarno popuštanje i smanjenje birokracije. 

Abe je također nastojao povećati pad stope nataliteta u zemlji tako što je radna mjesta učinio prijateljskijim prema roditeljima, posebice majkama. Progurao je kontroverzna povećanja poreza na potrošnju kako bi pomogao u financiranju vrtića i popunio rupe u japanskom prenapregnutom socijalnom sustavu.

Iako je bilo određenog napretka u reformama, veći strukturni problemi gospodarstva nisu nestali. Deflacija je i dalje bila prisutna, a gospodarstvo je bilo u recesiji čak i prije izbijanja koronavirusa 2020. Tijekom pandemije Abeova popularnost dodatno je opala jer su njegov pristup rješavanju problema kritizirali kao spor i zbunjujuć.

Abeov rejting bio je iznimno nizak.

Abe i vanjska politika

Na međunarodnoj političkoj sceni, Abe je zauzeo tvrd stav prema Sjevernoj Koreji, ali je htio biti mirotvorac između SAD-a i Irana. Abe je stvorio osoban odnos s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, no taj odnos nije iskoristio da s njim razgovara o pitanjima koja su bitna za Japan poput pitanja Sjeverne Koreje i trgovine. Na kraju je Trump i dalje htio prisiliti Japan da plati više za američke trupe stacionirane u svojoj zemlji.

Bivši japanski premijer pokušao je popraviti veze s Kinom i Rusijom. No, dogovor s Rusijom o spornim sjevernim otocima nije postignut, a i propao je plan da kineski predsjednik Xi Jinping dođe u državni posjet Japanu. Abe nije htio napraviti kompromis u vezi Južne Koreje i neriješenih ratnih sporova te je nastavio s planovima za reviziju japanskog pacifističkog ustava.

Rezultati su bili dvojaki. Trump nije popuštao u tome da Japan više plaća za američke vojnike smještene u Japanu, dogovor s Rusijom o prijepornim Kurilskim otocima nije postignut, a propao mu je i plan da kineskog predsjednika Xija Jinpinga ugosti u državnom posjetu. 

Tijekom mandata uspješno je eskivirao političke oluje na unutarnjem planu, djelomično i zbog toga što je oporba bila slaba. Mandat mu je istjecao krajem 2021., što mu je trebalo dati mogućnost da zemlju vodi na još jednom važnom događaju u povijesnom mandatu - odgođenim Olimpijskim igrama u Tokiju. 

U tome ga je, međutim, spriječilo novo razbuktavanje ulceroznog kolitisa.

 

Pročitajte više