Predsjednički izbori u Finskoj: Prebrojano više od pola listića. Evo tko vodi

Foto: EPA

Kandidat desnog centra Alexander Stubb vodi u drugom krugu predsjedničkih izbora u Finskoj održanom danas, s potporom od 52.7 posto unaprijed ubačenih glasačkih listića, pokazuju podaci ministarstva pravosuđa. Liberalni član Zelenih Pekka Haavisto je iza njega s potporom od 47.3 posto. Ti se rezultati odnose na 58.3 posto prebrojanih glasova.

Stubb, bivši premijer, pobijedio je u prvom krugu 28. siječnja s 27.2 posto glasova ispred Haavista s 25.8 posto. Bivši premijer Stubb i bivši ministar vanjskih poslova Haavisto ušli su u drugi krug izbora za predsjednika Finske nakon što nijedan kandidat nije osigurao dovoljno glasova u prvom krugu prije dva tjedna, u kojem se natjecalo 9 kandidata.

Članstvo u NATO-u

Prve projekcije nakon zatvaranja birališta temelje se na prijevremeno danim glasovima. Oni bi trebali dati dobru sliku konačnog rezultata budući da je 46 posto birača s pravom glasa koji žive u Finskoj predalo svoj glas prije samog dana izbora.

Pobjednik će preuzeti dužnost početkom ožujka nasljeđujući predsjednika Saulija Niinistöa, koji je završio dva šestogodišnja mandata i više mu nije dopušteno da se kandidira. Finski predsjednik bira se izravno i ima značajne ovlasti u vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Finska s Rusijom dijeli granicu dugu 1340 kilometara. Pod Niinistöom i nakon ruske invazije na Ukrajinu ta je nordijska zemlja odlučila podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u 2022. Nakon desetljeća vojne nesvrstanosti postala je 31. članica obrambenog saveza u travnju 2023.

Pročitajte više