Na prosvjedima protiv izraelske vlade 200 tisuća ljudi

Foto: EPA

VIŠE od 200.000 Izraelaca pridružilo se prosvjedima diljem zemlje protiv politike izraelske desničarske vlade, prema organizatorima. U priobalnom gradu Tel Avivu prosvjednici su marširali ulicama s izraelskim zastavama šestu subotu zaredom. Prosvjedi su prvenstveno usmjereni protiv planova vlade da oslabi pravosudni sustav zemlje.

 

Prosvjedi su također održani u gradovima uključujući Jeruzalem, Beershebu i Haifu. Već nekoliko tjedana traju demonstracije protiv kontroverznog prijedloga izraelske vlade o reformi pravosuđa. Strukovna tijela planiraju štrajkove u ponedjeljak, kada se očekuju i veliki prosvjedi ispred parlamenta u Jeruzalemu. Prema planovima ministra pravosuđa Yariva Levina, parlamentarna većina trebala bi usvojiti zakon i u slučaju da Vrhovni sud smatra da krši izraelski ustav.

Znanstvenik Avram Hershko, koji je 2004. godine dobio Nobelovu nagradu za kemiju i preživio je holokaust, upozorio je u subotu na prosvjedima u Haifi protiv "pokušaja preobrazbe Izraela iz demokracije u diktaturu". "Moramo zaustaviti to ludilo", rekao je Hershko, rođen u Mađarskoj 1937., prosvjednicima.

Pročitajte više