Na sisačkom groblju ispraćen Mateo Orehovac

SISAČKO gradsko groblje Viktorovac je danas ugostilo sve one koji su htjeli ispratiti na posljednji počinak Matea Orehovca. Okupilo se tako i preko tisuću ljudi, na ispraćaju mladiću čija je sudbina na kraju ipak pokrenula Hrvatsku.

Mateo Orehovac je nakon teške bolesti preminuo u petak navečer u sisačkoj bolnici, jer nije dočekao transplantaciju srca, niti mehaničko srce koje bi njegovu oslabljenom srcu olakšalo rad do transplantacije.

Srce je tom 28-godišnjem Siščaninu nakon viroze toliko oslabjelo da je jedini izlaz bila transplantacija. No, mehaničke pumpe, koja bi pomogla bolesnom srcu do transplantacije, nije bilo. Mateo tako nije dočekao da se prikupi oko dva milijuna kuna, koliko stoji samo mehaničko srce.

"Darujmo život"

Liječnici s Rebra i udruga Transplant pokrenuli su akciju "Darujmo život" za kupnju umjetnog srca, koja i dalje traje i koja će omogućiti život ljudima poput Matea, za koje svaki izgubljeni dan može biti koban, a u kojoj sudjeluje i njegova obitelj.

Inače, Mateovu bolest, koji je sve donedavno bio potpuno zdrav, dijeli još desetak mladih ljudi u Hrvatskoj, za čiji sada život Mateova obitelj nastavlja borbu.

A.P.
Foto: RTL

Pročitajte više