Na slici je partizan Tuđman. HDZ-ovac je danas partizane nazvao tzv. osloboditeljima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija

DUBROVAČKI gradonačelnik Mato Franković (HDZ) danas je pripadnike Narodne oslobodilačke borbe, one koji su u travnju 1944. godine oslobodili Dubrovnik od fašističkih okupatora, nazvao "tzv. osloboditeljima".

Održana komemoracija 13 domobrana

Naime, danas je u Dubrovniku, na predjelu Orsule, održana komemoracija povodom zločina partizana koji su ubili 13 domobrana 1944. godine.

Gradonačelnik Dubrovnika Franković, pak, očito ne misli da su partizani osloboditelji.

Govorio o "tzv. osloboditeljima"

U izjavi za medije, kako prenosi Dubrovački dnevnik, Franković je govorio o "tzv. osloboditeljima".

"Ovo je bio jedan težak čin tzv. osloboditelja koji su nas prije 77 godina na njihov način 'oslobodili', a istovremeno su brojni mladi ljudi izgubili živote na ovom području, ne sudom, bilo kakvom raspravom da vidimo što im se to stavlja na teret, nego isključivo metkom u čelo, odnosno u potiljak", rekao je Franković.

"Komunizam je Hrvatskoj donio represiju, ugnjetavanje hrvatskog duha"

Dubrovački dnevnik prenosi i da je rekao da se "moramo prisjećati svih onih koji su nevino stradali za slobodu neovisne domovine Hrvatske, a koju danas baštinimo".

"Ovo je samo jedno od stratišta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a itekako je poznato stratište Daksa, gdje su poznati uglednici, svećenici izgubili živote… Zašto? Zato što su bili Hrvati. Naknadno se napisala neka presuda. Ali, ono što je komunizam donio Hrvatskoj su represija, ugnjetavanje hrvatskog duha i uopće želje za slobodnom i neovisnom Hrvatskom",  rekao je Franković.

On je očito mislio na one koji su zločine počinili, što jest za svaku osudu, no zato se ne smije one koji su Dubrovnik oslobodili i odmaknuli od zla kojem je bio izložen - a kojega se civiliziran svijet srami - nazvati "tzv osloboditeljima".

Događaj organizirala udruga koja je tražila ukidanje Dana antifašističke borbe

Inače, događaj je organizirala rigidna Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik, koja se, primjerice, nedavno zalagala za ukidanje Dana antifašističke borbe. 

Ispred Udruge govorio je i Antun Lozančić, koji je, po uhodanom modelu, izjednačio fašizam i komunizam, poručivši da ne zna koji je bio gori, ali kazavši i da je u komunizmu bio otvoren "lov na Hrvate, koji su postali glineni golubovi".

"Svatko je mogao u njih uprijeti prstom i bili bi strijeljani. A što su napravili, to što su bili Hrvati i domobrani, dakle regularna vojska koja je tražila da Hrvatska bude samostalna država", rekao je.

Izjednačio partizana s četnicima

"Tko nas je to oslobodio i od koga? Oni neandertalci koji su došli iz šume, promijenili oznake prije 15 dana. Samo su promijenili predznak, nisu više crni, sad su crveni. Ali su ostali isti. Vuk dlaku mijenja, a ne ćud, a svoju su ćud pokazali ovdje jer su dobili licencu za ubijanje Hrvata bez ikakve odgovornosti i bez da se ljudima da mogućnost da se brane", rekao je.

Lozančićeve riječi spadaju u konstrukt koji aludira na to da su četnici oslobodili Dubrovnik, odnosno da su se neki od njih preobukli i ušli u Dubrovnik, što je notorna laž. Odnosno, ako je preobučenih četnika i bilo, nisu oni ti koji su grad oslobodili, već su ga oslobodili pripadnici Narodnooslobodilačke borbe, partizani X. hercegovačke brigade i II. dalmatinske brigade.

Gradonačelnik nije došao na obljetnicu oslobođenja Dubrovnika

Recimo i da je jučer u organizaciji Udruge antifašista Dubrovnik obilježena i godišnjica samog oslobođenja Dubrovnika.

Na njoj nije bilo gradonačelnika Frankovića, a ispred Grada Dubrovnika vijence su položili gradski vijećnici - SDP-a, koji u Dubrovniku ima minornu političku snagu. Za razliku od današnjeg događanja s domobranskim predznakom, na kojem su bili viđeni HDZ-ovci, na jučerašnji antifašistički događaj nije došao nijedan član HDZ-a.

Poslali smo upit Gradu

Poslali smo upit Gradu Dubrovniku, upitavši ih misli li gradonačelnik da antifašistička borba nije vrijedna dolaska, odnosno kako komentira činjenicu da nijedan član HDZ-a nije bio na obilježavanju dana oslobođenja od okupatora.

Pitali smo ga i misli li da Dubrovnik nije oslobođen te na što se odnosila njegova izjava.

Bilo bi zanimljivo čuti što Franković misli o Tuđmanu kao poznatom partizanu

A pitali smo i što gradonačelnik Franković misli o Franji Tuđmanu, jednom od najpoznatijih partizana i antifašista. 

Odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

Pročitajte više