Na Sljemenu jučer radili snijeg na +23. Evo što je Tomašević o tome govorio lani

Screenshot: Facebook/Možemo

INDEXOV reporter danas je prijepodne bio na Sljemenu gdje se na Crvenom spustu nalaze tri hrpe snijega koje je jučer napravio stroj koji se zove tvornica za led. Danas je, u 13:50, temperatura zraka na Sljemenu bila 19.3 stupnja.

 

Grad Zagreb nam je na upit o umjetnom snijegu i potrošnji struje odgovorio kako se odgađa proizvodnja snijega do spuštanja temperatura i krajnjeg roka za pripremu ugovorene Snježne kraljice.

"Trenutne temperature, posebno noćne, omogućuju proizvodnju i akumulaciju umjetnoga snijega za potrebnu podlogu. No, imajući u vidu specifičan kontekst cijena i štednje energenata ove zime, dodatno ćemo odgoditi proizvodnju snijega do spuštanja temperatura i krajnjeg roka za pripremu ugovorene Snježne kraljice", napisali su nam iz Službe Upravljanja sportskim objektima Grada Zagreba.

Tomašević 2021.: Snježni topovi rade na 17 stupnjeva, bačene su stotine tisuća kuna

U svibnju 2021. godine Tomašević, tada još uvijek kandidat za gradonačelnika, održao je presicu na kojoj je optužio tadašnju gradsku upravu za rastrošnost zbog topova koji su radili umjetni snijeg na 17 stupnjeva.

"Nalazimo se na Cmroku, koji je simbolično mjesto gdje je Grad Zagreb vidio svoje mjesto u borbi protiv klimatskih promjena. Ovdje su radili snježni topovi, koji su pravili snježne staze dok je temperatura u gradu bila 17 stupnjeva. Stotine tisuća kuna bez veze su odlazile na korištenje vode i struje, a i korištenje tih topova. Moramo hitno krenuti u sanaciju vodoopskrbne mreže", rekao je Tomašević.

Tvornice za snijeg rade i kad su više temperature, za razliku od topova za snijeg, koji rade pri niskim temperaturama. Tvornice za snijeg su, primjerice, na Cmroku u veljači 2020. godine pri temperaturi od 15 stupnjeva radile snijeg. Tada su brojni građani došli s obiteljima na piknik, a pored njih je Bandić pripremao sanjkalište. Sada je na vlasti Tomašević, a radi se snijeg na Sljemenu na kojemu je jučer u podne bilo +23, dok su danas u 11 tamo bila 19.2 stupnja Celzijeva.

"Sve će to narod platiti"

Jučer je, podsjetimo, korisnik Twittera objavio slike i snimke sa Sljemena na kojima se vidi kako radi tvornica za snijeg te se stvara snijeg. "Temperatura je 22°C, ali radi se umjetni snijeg na Sljemenu! Cijene energenata rastu, sve je skuplje, inflacija, ali nema veze. Ima se, može se! Kao da nikakve krize nema. Sve će to narod platiti", objavio je na Twitteru korisnik imena Mramor.

Pročitajte više